Zagrebačka nadbiskupija bogatija za 34 nova animatora

Od 2. do 9. kolovoza 2021. u pastoralnom centru na Baškim Oštarijama održala se Opća specijalizacija animatora u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Na specijalizaciji je sudjelovalo 34 mladih koji su prethodno završili Temeljnu formaciju animatora 2020., odnosno 2021. godine. Specijalizaciju je pripremilo i vodilo deset animatora instruktora: Marko Stjepanović, Domagoj Škvorčević, Josip Banić, Ivana Bosiljevac, Nikolina Čoko, Brigita Gojak, Antonio Jurišić, Lucija Krznar, Antonia Okun i Lucija Pustišek, uz podršku i vodstvo povjerenika za pastoral mladih vlč. Kristijana Tušeka.
specka01


 
Animatori su tijekom tjedna učili o važnosti organizacije i komunikacije, pripremali su razne kreativne rukotvorine te uvježbavali nove plesove i banseve. Animatori instruktori pripremali su predavanja i o radu po dobi te kako raditi s prvopričesnicima i krizmanicima. Također, naglašena je važnost preventivnog sustava u odgoju mladih te su animatorima prikazani načini kako djeci i mladima približiti biblijske tekstove.

Animatori su se upoznali s načinom izrade kateheze, pripremom raznih i oratorija te pisanjem vijesti i korištenjem društvenih mrežama u svrhu informiranja i promocije svojih župa. Instruktori su mladima približili načine rada s ministrantima i čitačima te kako voditi zbor. Svake večeri organizirane su razne vesele večeri kako bi se animatore upoznalo sa što više načina animacije. Dani su završavali večernjim molitvama koje su animatori pripremali u malim grupama.


 
Zadnjega dana specijalizacije animatori su na svemu primljenom zahvalili svetom misom koju je predslavio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski. U propovijedi je istaknuo kako je animatorski poziv izabranje i poslanje u Crkvi koje se vrši u ime Crkve, u ime župe i nadbiskupije i za dobro Crkve. Biskup je mladima naglasio kako im čovjek uvijek treba biti na prvome mjestu jer će se onda i sve drugo posložiti i organizirati. „Nemojte zaboraviti gledati na ljude u njihovom najboljem mogućem izdanju i gledajući je bio njihov najveći doseg. Vjerujemo da nas tako Bog gleda. Svojom animacijom i svojim nastojanjem potičite druge da nadrastu sami sebe. Kad to učine, onda se i zajednica stvorila.“

Biskup je propovijed zaključio riječima sv. Edith Stein i podsjetio mlade kako „samo Bog ostaje“. Prije podjele certifikata i majica mladim animatorima i animatorima instruktorima zahvalio se povjerenik vlč. Kristijan Tušek, koji im je poželio da budu plamičci u župama, da to što su primili rasplamsaju i nesebično daju u svojim župama.


 
SPECIJALIZIRANI ANIMATORI: Lorena Banić, Luka Bilanović, Marko Božić, Marija Brezak, Stella Bucić, Noa Ciban, Andrija Ćavar, Hana Garašić, Ljiljana Golomeić, Mislav Horvat, Dorotea Hrenar, Korina Jurić, Marcela Korak, Monika Kovač, Ana Krnjić, Marija Kršinić, Karla Kunštek, Petra Lucević, Dora Petra Ljubičić, Mateja Majić, Nikola Matijaščić, Petra Mičić, Ana Mišerić, Ana Peretin, Katarina Nika Pernar, Josip Poljak, Antonia Šavor, Patricia Šavor, Katarina Šelendić, Magdalena Šelendić, Domagoj Topić, Marija Trslić, Noa Vlahović, Luka Zirdum

Objavljeno: 19. 08. 2021. u kategoriji