Animatori

Temeljna formacija animatora

Program „Mladi za mlade“ pokrenut je kao pilot projekt 2002. godine u Požeškoj biskupiji. Od 2004. godine prisutan je i u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kada su s formacijom započeli mladi u Zagorskom arhiđakonatu. Nositelji i pokretači programa su: Ured za mlade HBK, Salezijanska obitelj i povjerenstva za pastoral mladih u pojedinim biskupijama.

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije program se samostalno izvodi od 2017. godine.

Svrha programa „Mladi za mlade“:
  • jačanje katoličkog identiteta i samosvijesti za aktivno djelovanje u Crkvi i društvu
  • poziv i osnaživanje mladih za rad s djecom i mladima u svojim zajednicama
  • poticanje i podrška različitim aktivnostima i programima
  • protok informacija i iskustava na svim razinama

Prvi dio programa jest Temeljna formacija animatora. Ona je početak u kojemu se mlade priprema za animatorsko poslanje i djelovanje u župnoj i nadbiskupijskoj zajednici. Zašto se radi o formaciji? Zato što ona uključuje hod u vjeri, osobno dozrijevanje, oblikovanje vlastitog identiteta, tako da promišljamo o svojim ciljevima i načinu djelovanja. Formacija ima za cilj otkriti i produbiti motive na kojima se temelji služenje u Crkvi, ali i oblikovati mentalitet animatora, pomoći mu da stekne tehničko-operativne vještine, da postigne komunikacijsku osposobljenost da bi mogao raditi unutar skupine i voditi skupinu. Naša formacija nikada ne prestaje jer je važno da prihvaćamo promjene i radimo na sebi, da otkrivamo Gospodina koji nas daruje talentima i poziva nas da ih ne zakopavamo, već da ih umnažamo i koristimo u odnosu prema drugima.

CILJEVI TFA:
  • zainteresirati mlade za takav način volonterstva
  • naučiti ih kako privući mlade, organizirati i izvoditi različite aktivnosti za provođenje slobodnog vremena te kako pomoći svećenicima u njihovim aktivnostima
  • stvoriti zajednicu animatora na području nadbiskupije koja će tvoriti most između mladih i svećenika
  • razvoj cjelokupnog čovjeka (duhovni rast, osobni rast i razvoj)