Materijali

Križni put sa sv. Faustinom Kowalskom

U petak uoči Cvjetnice mladi Zagrebačke nadbiskupije tradicionalno se okupljaju na Križnom putu za mlade na Ksaveru. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju zbog virusa COVID-19, ove godine nismo u mogućnosti okupiti se i zajedno moliti pobožnost Križnoga puta.

No, pozivamo vas da u svojim obiteljima izmolite Križni put sa sv. Faustinom Kowalskom i u molitvi prikažete sve one koji se na bilo koji način bore s koronavirusom. U nastavku vam donosimo tekst Križnoga puta sa sv. Faustinom, napisan prema njenim razgovorima s Isusom koje je zabilježila u svome Dnevniku.

Tekst Križnoga puta preuzet je s dopuštenjem s web-stranice biblioteke Stella Maris. 

Križni put u pdf formatu možete preuzeti ovdje.

Sveta Faustina Kowalska poljska je svetica koja je živjela u prvoj polovici 20. stoljeća. Imala je nekoliko mističnih iskustava u kojima ju je Gospodin upoznavao sa svojstvom Božjega milosrđa. Njezina zadaća, po Isusovoj želji bila je: usrdno moliti Božje milosrđe za cijeli svijet, primjenjujući pri tome nove načine pobožnosti prema Božjemu milosrđu; štovati sliku Milosrdnog Isusa s natpisom „Isuse, uzdam se u tebe“; slaviti svetkovinu Božjega milosrđa prve nedjelje poslije Uskrsa; moliti krunicu Božjega milosrđa; štovati Čas milosrđa - čas Isusove smrti na križu (15 sati) i širiti pobožnost Božjemu milosrđu. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1993. godine, a 2000. i svetom te je time postala prvom sveticom trećeg tisućljeća.