Animatorsko ljeto na Malom Lošinju

U tjednu od 4. do 11. srpnja započelo je Animatorsko ljeto na Malom Lošinju za mlade Zagrebačke nadbiskupije
1. lošinjska

Od 4. do 11. srpnja tridesetak mladih Zagrebačke nadbiskupije sudjelovalo je na animatorskom ljetu u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Uz mlade su svakoga dana bili prisutni i njihovi animatori, svećenici i bogoslovi, te povjerenik za mlade vlč. Ivan Valentić. Cilj toga susreta je potaknuti mlade na djelovanje i naučiti ih kako da sami animiraju i pokrenu župnu zajednicu. Budući da se nalazimo u godini milosrđa, tema ovogodišnjeg susreta bila je milosrđe, točnije duhovna i tjelesna djela milosrđa. Vjera bez djela je mrtva, i ta činjenica pokrenula nas je da ovoga tjedna činimo drugačije i da naša vjera ponovno oživi.

Svaki dan je započinjao i završavao zajedničkom molitvom, a središnji dio dana bilo je slavlje svete mise u obližnjoj kapelici. Kateheze i radionice održavale su se u tri grupe, a svaka je grupa također bila zadužena za jedan od tri dnevna zadatka – čišćenje unutrašnjosti kuće, briga o okućnici i blagovaonici, te pisanje molitve vjernika i izbor pjesama za svetu misu.  Svatko je u svojoj grupi razmatrao brojne biblijske tekstove, pričali smo o konkretnim djelima milosrđa u vlastitim životima i svjedočanstvima nastojali potaknuti jedni druge na dobro. Za nas mlade nužno je bilo čuti tuđe mišljenje, jer smo na taj način shvatili koliko su slični naši problemi i poteškoće s kojima se susrećemo. Naučili smo surađivati kao zajednica i zajedno dolaziti do rješenja. Također smo mogli izraziti svoju kreativnost na brojne načine, od izrade plakata, kratkih filmića, pa čak i manjih predstava koje smo izvodili jedni pred drugima.

Slobodno vrijeme koristili smo za kupanje, sportske igre te pisanje poruka jedni drugima, a posebno osobama kojima smo taj tjedan bili anđeli čuvari. Naime, prvoga dana izvlačili smo papiriće s imenima i osobu koju smo dobili pratili smo na poseban način svojom molitvom. Tako smo poput pravih anđela u skrovitosti svojega srca brinuli jedni za druge i međusobno se čuvali.

Poseban događaj ovoga tjedna bio je dan šutnje, kada nismo međusobno razgovarali, nego smo nastojali dopustiti Bogu da progovori u svakome od nas. Shvatili smo da je Božje djelovanje u našem životu predivno i da nas On može iznenaditi i najmanjom sitnicom, kada to niti ne očekujemo.  To je za sve nas bilo nevjerojatno iskustvo i dan u kojemu smo dobili odgovor na mnoga pitanja, ali isto tako naučili cijeniti svaku izgovorenu riječ. Dan šutnje završen je klanjanjem pred Presvetim, kada smo zahvalili Bogu na svim darovima dobivenim toga, ali i prethodnih dana.

Tjedan smo zaokružili nedjeljnim izletom do jednog od otoka lošinjskog arhipelaga, predivnog pješčanog Suska. Tamo smo slavili svetu misu u kapeli Gospe od Navještenja, a ostatak dana proveli smo u druženju i radosti uz pjevanje i plesanje.
Idućeg dana završeno je ovo naše malo putovanje i nakon što smo svojom himnom dočekali novu grupu, zaputili smo se prema Zagrebu. Na rastanku se mogla vidjeti i pokoja suza, ali u srcu nosimo veliku radost jer smo stekli nove prijatelje, ali što je još bitnije, susreli Gospodina u svakome od njih i bolje upoznali svoju vjeru.

Fotografije susreta možete vidjeti na linku: Animatorsko ljeto

Objavljeno: 14. 07. 2016. u kategoriji Vijesti