Kako živjeti vjeru dok ne možeš u crkvu?

Zbog pandemije virusa COVID-19 odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije sve su mise otkazane do daljnjega, kako bi se zaštitio život i zdravlje vjernika i svih građana. Sveta misa je nezamjenjiva jer ona čini izvor i vrhunac vjerničkog života. Iako trenutno ne možemo slaviti svetu misu u svojim župama, potrebno nam je vrijeme s Gospodinom. Okolnosti u kojima se nalazimo potiču nas da iskoristimo ovo vrijeme i brinemo za svoj duhovni život i održavamo svoju vjeru živom. Kako živjeti vjeru dok ne možemo u crkvu?
Kako živjeti vjeru
 • Gledaj ili slušaj svetu misu putem medija.
  Iako ne možemo biti fizički pristuni na svetoj misi, omogućeno nam je mnoštvo kanala putem kojih možemo pratiti svetu misu. U situaciji kad moramo ostati doma kako bi se usporilo širenje virusa COVID-19, odvojimo vrijeme u danu kako bismo svakodnevno prisustvovali svetoj misi.
  U nastavku donosimo popis kanala na kojima možete svakodnevno pratiti svetu misu:
  Treći program HTV i HR – svaki dan u 18:00.
  LaudatoTV – svaki dan u 7:00 i u 18:30.
  HKR – svaki dan u 7:00.
  Prijenose misa možete pronaći i na raznim YouTube kanalima (poput Nove Eve) i Facebook stranicama mnogih župa.
   
 • Čitaj misna čitanja svaki dan.
  Osim praćenja svete mise putem medija, pročitaj dnevna misna čitanja koja možeš pronaći ovdje.
   
 • Moli Gospinu krunicu i krunicu Božjeg milosrđa.
  Moli svakodnevno Gospinu krunicu i pobožnost Križnoga puta.
  Također, svaki dan u 15 sati izmoli krunicu Božjeg milosrđa.
   
 • Primi duhovnu pričest.
  Primajući duhovnu pričest izražavamo svoju vjeru u Kristovu prisutnost u sakramentu Euharistije te molimo za sjedinjenje s Njim. Duhovnu pričest možeš primiti moleći svojim riječima ili moleći riječima sv. Alfonza Marije de Liguorija:
  „Moj Isuse, čvrsto vjerujem da si nazočan u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
  Ljubim te iznad svega i čeznem postati s Tobom jedno.
  Budući da Te sada ne mogu primiti u svetoj pričesti,
  Molim Te da dođeš barem na duhovan način u moje srce.
  Sada si došao i primam Te u svoj zagrljaj i sjedinjujem se posve s Tobom.
  Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe.
  Amen.“
   
 • Moli za sve u potrebi.
  Odvoji vrijeme u danu i moli Marijin zagovor za sve zaražene virusom COVID-19. Neka im ona, koja je Zdravlje bolesnih, pritekne u pomoć u borbi s ovom bolešću. Moli i za sve zdravstvene djelatnike, za ljude na vlasti, za medijske djelatnike, za ljude koji rade u trgovinama i za one koji opskrbljuju trgovine. Moli za one pogođene potresom u Zagrebu i za one koji saniraju posljedice potresa.
   
 • Idi na klanjanje.
  Provjeri u kojem je vremenskom razdoblju otvorena tvoja župna crkva. Pohodi ju i provedi ondje vrijeme u molitvi. Brojne crkve imaju izloženo Presveto u vremenu kad su otvorene. Idi na klanjanje. Postoji i druga opcija – pronađi prijenos euharistijskog klanjanja i provedi vrijeme u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
   
 • Čitaj Bibliju.
  Živimo u situaciju koju vjerojatno nitko od nas nije mogao zamisliti – u vremenu pandemije, ali u vremenu u kojem se sveta slavi bez prisutnosti Božjeg naroda. Ipak, „Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“ (Rim 8, 28). Iskoristi ovo vrijeme i približi se Gospodinu molitvom i čitanjem Svetog pisma.
   
 • Pomozi starima i nemoćnima.
  Javi se starim i nemoćnim susjedima i otiđi u trgovinu umjesto njih, kako se ne bi izlagali virusu. Javi se u župni ili nadbiskupijski Caritas i pomozi svojim djelovanjem onima u potrebi.
   
 • Čitaj duhovno štivo.
  Iskoristi ovo vrijeme i pročitaj knjige koje ti ve dugo skupljaju prašinu na policama. Upoznaj bolje svoje omiljene svece, pročitaj njihove životopis i saznaj kako su se oni nosili s poteškoćama u svome životu. Više o blaženom Alojziju Stepincu možeš pronaći OVDJE, a o blaženom Ivanu Merzu OVDJE.
Objavljeno: 26. 03. 2020. u kategoriji