Drugo slavno otajstvo krunice

Koji je na nebo uzašao

Nakon svoga uskrsnuća Isus je tijekom četrdeset dana mnogim dokazima pokazivao da je živ: da je On onaj Raspeti kojega nije uništila sjena smrti, nego proslavila snaga neizmjerene Božje ljubavi. Sveti pisci nam svjedoče kako je Isus, pošto je zaključio svoje zemaljsko djelovanje, bio uzdignut na nebo i postavljen zdesna Ocu.

Prije samog uzlaska Ocu, Isus je dao posljednje upute svojim učenicima. „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju!“ (Mk 16, 15) Nakon svih djela koja je činio - gubavce je očistio, hromima dao da hodaju, slijepima vratio vid, umnažao kruh, opraštao grijehe, izgonio đavle, prokazivao zlo, tješio žalosne, pozivao na služenje, ljubio do smrti, propovijedao obraćenje, milosrđe i  opraštanje… – Isus želi dati svojim učenicima glavnu smjernicu za daljnji život. Isus ne želi da se učenici, nakon svega što su čuli i vidjeli, vrate svojim kućama, vrate starom životu prije susreta s Njime. Naprotiv, Isus traži da odu u svijet i da svim ljudima posvjedoče što su čuli, vidjeli, doživjeli i spoznali. Isus na svoju akciju od učenika traži reakciju. Učenici su, držeći se Krista, upijali sadržaj koji im je bio naviješten, postupno su rasli u milosti i spoznaji, prolazili kroz mnoga iskušenja i nerazumijevanja, a sada ih Isus na određeni način napušta, smatra ih dovoljno spremnima za povjereno poslanje. Na određen ih način ostavlja, ali na otajstven način ostaje s njima.

Želim se i ja staviti na mjesto Isusovih učenika i pitati se koje je moje poslanje. Kamo Krist mene šalje danas? Naravno, najprije mojoj obitelji, mojim prijateljima, kolegama u školi ili na fakultetu, suradnicima na radnom mjestu, svima koje danas susrećem… Da bih mogao biti Kristov, potrebno je prolaziti „Kristovu školu“ u osobnom zajedništvu s Njime. Krist želi da budem s njim u svakodnevnoj molitvi, nedjeljnoj euharistiji i redovitoj ispovijedi da me u tim susretima može osposobiti za poslanje koje mi je povjerio: nasmiješiti se tužnima, ohrabriti očajne, nahraniti gladne, pohoditi bolesne, biti dobar otac ili majka, dobar suprug ili supruga, dobar sin ili kći, dobar brat ili sestra, vjeran i postojan svećenik, marljiv i redovit učenik ili student, vrijedan i požrtvovan radnik… Krist želi da u svaku poru svoga života upijem njegovu riječ da radost njegovog evanđelja prepoznaju najprije u mojim djelima, a tek onda i riječima. Isus me šalje da budem njegov u svojoj svakodnevici. Želi da svojom jednostavnošću doprem do srca onih koji ga nisu upoznali te da ih nenametljivo osvojim za Njega.

Marijo, ponizna službenice Božje Riječi, pomozi nam u napredovanju u Kristovoj školi i izmoli nam postojanost u povjerenom nam poslanju.

Autor: Marko Domiter

Objavljeno: 19. 04. 2015. u kategoriji Pobožnosti