Svetkovina Svete Bogorodice Marije

Nadjenuše mu ime Isus

Nadjenuše mu ime Isus

Dragi Mladi!

U ozračju smo Božićne osmine koja je posvećena Majci Božjoj a pravo se taj daj dan poklapa sa početkom građanske Nove Godine u koju smo zakoračili. Prema današnjem Evanđelju znademo da u isto vrijeme pada dan kada je novorođenome djetetu nadjenuto ime Isus «Kad se navrši osam dana... nadjenuše mu ime Isus» (Lk 2, 21).

Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva!

Kako nam Evanđenje izričito donosi govor o imenu Isusovu s kojim možemo povezati i tekst prvog čitanja ganutljivog svećeničkog blagoslova na koji je potakao sam Bog preko Mojsija uputivši riječi Aronu i njegovim sinovima: «Ovako blagoslovljajte Izraelce: Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude!... Tako neka zazivaju ime moje nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati!» Gospodnji blagoslov, nekad upravljen sinovima Izraelovim, danas se proteže na sve narode Isusovim posredovanjem.

U «Kristu Isusu»... Bog blagoslivlje «svakim Blagoslovim duhovnim» (Ef 1, 3) svakog čovjeka koji ga iskreno traži, radi Isusa Bog «svraća na te svoj pogled i mir ti donosi» (Br 6, 26).

Zazovi Božje Ime

Nema Boljeg načina za dobar početak Nove Godine nego zazivati Ime Božje i od njega dragocjeni dar mira. Dok promatramo dijete Isusa u Božićnim jaslicama od osam dana. Pogled svoj svraćamo i na njegovu Majku koju nam Crkva stavlja danas u središte. Po Majci Mariji i mi želimo biti danas u središtu i prositi njezin majčinski zagovor «Bože... daj nam osjetiti zagovor one po kojoj smo zavrijedili primiti tvoga Sina, začetnika života, Isusa Krista... «

Danas osobito dobivamo Božji blagoslov po Presvetoj Djevici. Bivaš blagoslovljen u Isusu  po Marijinu zagovoru po ljubavi i čistoći ove ponizne Djevice Bogorodice možemo primiti začetnika života Isusa Božjeg Sina.

Majka Marija nas čuje

Sjećam se dočeka jedne Nove Godine koju sam proveo sa prijateljema u Gornjoj Stubici, bio mi je to poseban doček. Organiziran u krugu obitelji a kada se je približavala ponoć svi zajedno pošli smo do kipa Gospe u središtu sela i tamo se okupili i u molitvi krunice dočekali Novu Godinu. Iako mi se tada to nije činilo vrijednim, uvidio sam koliko je ljepota bila staviti se pod plašt Marije i zazvati Božji blagoslov u Novoj Godine na svoje bližnje  i sebe. Vjerujem da je Majka Marija dobro čula naše šaputanje u hladnoj noći kada je oko nas sve bili ispunjeno vatrometom, dimom i bukom.  Naši šapate vjerujem da je osjećala kao i otkucaje srca svoga sina Isusa Krista.

Božji blagoslov, obećan Izraelu, po Isusu i Mariji njegovoj Majci, nek dopre do srca vaših. Danas želim da upravo Božji blagolov koji ti Bog želi, prosiš od naše Marije svaki dan ove Godine kako bi ti srce u ovom nemirnom svijetu bilo ispunjeno milošću i mirom. Po svakom danu Nove Godine, draga Sestro i Brate, «Bog neka ti bude milostiv i neka te blagoslovi!» (Ps 67, 2).

  • Kako bi u Novoj Godini mogao/la  biti nositelj mira i blagoslova u svojoj obitelji, školi fakultetu u ovome svijetu.
  • Kako bi poput Marije bio ponizan i donosio Krista svijetu!
  • Kako bi po njezinom majčinskom srcu bio/la primjer drugima.
  • Kako bi poštivao/la starije i volio/la svoje roditelje.
  • Kako bi našao/la više vremena provoditi sa malim čovjekom.
  • Kako bi cijenio/la  obitelj više od skupog izlaska i dobrih cipela.
  • Kako bi rastao/la radostan/na vesela i vedra lica po sakramentu pomirenja.
  • Kako bi po odlascima na svetu misu shvatio/la Božju ljubav, predanje  i brigu po danih 10.  zapovjedi.
  • Kako bi više imao/la pozdanja u Božje Milosrđe.
  • Kako bi uvijek imala dobre misli za svakoga kao što Bog ima Blagoslov za tebe po svakom danu Godine.

Krist je postao tvoj Brat

Rođen od Djevice Marije, on kao pravi Čovjek pripada našem rodu. Upravo zato te može otkupiti od svih odluka je si krivo donio/njela.

Ne brini se što je bilo u prošloj Godini, započni s Kristom hod u Novoj! Ne planiraj previše unaprijed i ne brini. Bog je odaslao u srce tvoje kako kaže sv. Pavao «Duha Sina svoga koji kliče: Abba! Oče! Tako više nisi rob, nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu» (Gal 4, 7).

Dozvoli Bogu da te iznenadi

Prepusti se Božjem vodstvu poput Marije, prestani planirati, dozvoli Bogu da te iznenadi. On ne jamči da nećeš posrtati već da oslonjen na njega nećeš nikad fulati. Neka svaki tvoj dan u novoj Godini ne završi bez zahvale Bogu na kraju svakog dana kao što je to činila Marija prebirući događaje u svome srcu. Kako bi uvidio/uvidjela kako prepušten Božjem vodstvu tvoje najveće Bogatstvo je biti s Bogom, blagoslovljen njegovim blagoslovom i mirom!

Neka te Majka Marija uvijek prati svojim zagovorom!

Hrabro samo!

Autor: Župni vikar, vlč. Marko Torbar

Objavljeno: 01. 01. 2016. u kategoriji Duhovne misli