Tko izgubi život zbog Krista, naći će ga

"Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: "Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!" Isus se okrene i reče Petru: "Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!" Tada Isus reče svojim učenicima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mena, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim." (Mt 16, 21-27)

Donosi li mi trenutno "dobro" trajnu sreću? 

Isuse, najveće dobro koje možemo poželjeti drugome je da njegov život bude odraz Očeve volje. I mi smo došli pred Tebe, pred Tvoj odraz u Presvetom Oltarskom Sakramentu kako bismo se susreli s našim Ocem i osluškivali upravo Njegovu volju za svoj život. Ispuniti Božju volju je put u Kraljevstvo nebesko, bez obzira koliko on bio težak. Svaki dan nas pritišće neka nevolja, neki problemi, dvojbe, javljaju se kušnje i grijesi. I Ti si bio pritisnut velikim patnjama i kušnjama. Na prvi pogled nemamo što prigovoriti Petru zbog njegovog postupka. U sličnoj situaciji i mi bismo najvjerojatnije postupili isto. Odvraćali bismo voljenu osobu od trpljenja, od muke, savjetovali joj da izabere lakši put, a kamoli ne svoga Spasitelja. No, uvijek treba gledati cilj. Donosi li mi trenutno "dobro" trajnu sreću? Imaju li dobre namjere uvijek dobar ishod? Ti nas upozoravaš: "Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi?" (Mt 16, 26).

Tvoj Put želimo slijediti!

Isuse, Ti si sama Istina, dobro si znao razabrati što je volja Očeva te se nisi dao smesti Petrovim dobronamjernim odvraćanjem. Obratio si mu se odrješito, kako bi Petar progledao, upoznao istinu. Upoznati Istinu nije lako i nama je teško prihvatiti je, ali jedino ona daje život i jedino ona oslobađa. Živjeti po istini, odreći se samog sebe i vršiti Božju volju je put na koji nas pozivaš, budi uz nas i vodi nas! Pokaži nam smjernice kojima trebamo ići jer samo Tebe, tvoj Put želimo slijediti!

 

Autor: Mladi Župe sv. Petra apostola, Zaprešić

Objavljeno: 22. 10. 2015. u kategoriji Pobožnosti