Đuro Ravenšćak | Svakodnevni katolik

Stvoren da stvaram

Često se pitam, prvo samoga sebe, a onda i pred Onim koji jest, kako mi samo uspjeva? Kako mi uspjeva nadati se, voljeti, željeti dobro drugome, kada sam ovakav kakav jesam? Najobičniji "papak", a opet onaj koji daruje i prima. Zašto sam, unatoč svim greškama i nepravilnostima, i dalje sposoban stvoriti nešto od ničega? Prijateljstvo od nepoznatih ljudi, ljubav prema nečemu što nisam poznavao do prije pet minuta. Vezu s nekim ili nečim koja prije nije postojala u mome životu. 

I uz sva ta razmišljanja, zaključujem da tu nije stvar u ovome ''kako'', nego zapravo postoji ono predivno ''zašto''. Ono pitanje koje ima odgovor, koji sam sposobniji shvatiti i doživjeti.

Na meni je da ostvarujem ono što mi je dano

A sad, zašto? Zato jer sam za TO i stvoren. Stvoren sam da stvaram prijateljstvo i vezu s ljudima, a kroz njih i vezu s Bogom. Stvoren sam kako bih ojačao ono što postoji u meni od početka. Ono čudo koje leži u meni i čeka da se ostvari. Čeka da ga svijet vidi i doživi, i da samo zastane. Da stvaram male stvari te da ih gradim. Tu sam da otkrijem tko sam i kakvog me Onaj koji me stvorio zamislio. Tu sam također i da preko drugih pokušam shvatiti za što sam sposoban ili možda da drugi kroz mene to shvate, iako u tu mogućnost jako često sumnjam. No, sve u svemu, imam poslanje. Imam cilj, kojeg možda sada i ne vidim, ali idem ka njemu. Bar se trudim ići.

Imam cilj u svemu što činim i u svemu iza čega stojim. Na meni je samo da do toga cilja, na koncu, nekako i stignem. Da preskočim svaku prepreku na putu i da zaobiđem svaku rupu u koju mogu upasti. A to mogu uspjeti samo ako sam stvorim načine. Ako sam stvorim prilike.

To sve zvuči fino i jednostavno. Možda zato što sve takvo i jest. Ili ne? Na meni je da ostvarujem ono što mi je dano. Da ostvarim samoga sebe jer sam ustvari sam sebi dar. Stvoren sam da stvaram. Da stvaram svoje načine, svoje veze, svoje ja. I da na kraju to sve predam Bogu, kako bi on rasporedio ono što je dobro i ono na čemu još trebam poraditi. Krist mi je trpljenjem i umiranjem stvorio novu priliku. Na meni je da ju iskoristim. Da od nje stvorim nešto.

Autor: Đuro Ravenšćak

Objavljeno: 06. 12. 2015. u kategoriji Kolumne, Đuro Ravenšćak