Knjiga Majke Elvire

Zagrljaj

Primiti nekoga u zagrljaj puno je više od tjelesnog dodira. Zagrljaj je iscjeljujući dodir ljubavi koji može učiniti više od bilo kakvih riječi savjeta i propovijedi. Ove godine se u knjižari Verbum pojavila knjiga Majke Elvire "Zagrljaj". To je priča o zajednici Cenacolo koju je Majka Elvira kao osnivateljica ispričala toplim svjedočanstvom. U ovoj se knjizi ne trudi biti mudra niti stručna već jednostavno pružiti jedan veliki zagrljaj svima koji su ga željni i potrebni.

Zagrljaj je najpotrebniji posrnulima, onima koji su sagriješili, koji su se razboljeli, koji su odbačeni, koji su se izgubili, koji su zarobljeni. Kada se dvoje posvađanih zagrli, nastaje pomirenje, kada se pruži zagrljaj propalici ili ovisniku, on se oslobađa i dobiva novu nadu, kada se zagrli umirućeg, on dobiva novi život. Majka Elvira je sama iskusila snagu zagrljaja ljubavi u susretu s Bogom i od tada, posvećena zajednici Cenacolo, svakome preporučuje takav snažan zagrljaj.

7 sekundi zagrljaja ljubavi

U uvodu ove knjige Majka Elvira spominje mladića Francesca kojemu je savjetovala da na putu preporođenja iz ovisnosti ode kući i kad vidi oca da ga snažno zagrli. Dok ga grli, treba brojati do 7. "Vidjet ćeš, on će se nakon nekoliko sekundi htjeti odvojiti od tebe, ali ti ga stisni još jače. Tada će i on tebe snažno zagrliti. Poslije tih sedam sekundi pusti ga i pogledaj ga u oči. Tvoj će otac zaplakati. I ti ćeš zaplakati. Tako ćeš mu pomoći da ponovno postane tvoj otac." Gesta zagrljaja, objašnjava Elvira "prodire duboko u srce, rastapa tvrdoću, donosi mir koji se rađa iz oprosta."

Knjiga "Zagrljaj" podijeljena je na 7 poglavlja što je namjerno povezano sa 7 sekundi potrebnih za zagrljaj ljubavi. Svako poglavlje prikazuje jedan dio njenog života i života zajednice Cenacolo, započinje retkom iz Svetog Pisma, a završava rečenicom iz Pravila života Zajednice Cenacolo. Sve vodi do zaključka da Bog grli cijelo čovječanstvo te da upravo po ljubavi i zagrljaju koje pružamo bližnjima Bog širi ruke i omogućuje da se svi zajedno zaljube u Ljubav.

Usred knjige nalazi se 16 stranica fotografija u boji koji čitatelja vizualno upoznaju sa životom i radom zajednice Cenacolo, a na kraju knjige kao dodatak nalazi se Dekret o priznanju Cenacola kao Međunarodne privatne udruge vjernika, govor Majke Elvire tom prigodom te njena kateheza mladima "Bog postoji, ja sam ga susrela."

Zajednica Cenacolo - smisao u besmislu života

Ova je knjiga nastala povodom 30. obljetnice zajednice Cenacolo. Naime, časna sestra Milosrdnica Rita Petrozzi postala je Majka Elvira kada je 1983. u napuštenoj kući na sjeveru Italije otvorila vrata Cenacola svim mladima izgubljenima u besmislu života, naročito u raznim ovisnostima. Danas je Cenacolo prisutan na 4 kontinenta u mnogim zemljama gdje se osnivaju kuće, odnosno bratovštine koje besplatno primaju tisuće osoba opterećenih teškom prošlošću i u potrazi za novom budućnošću. U tim se zajednicama živi kršćanskim životom i u obiteljskoj atmosferi.

Majka Elvira u ovoj knjizi po prvi puta govori o sebi, o svome pozivu, svojoj obitelji, ali naglasak je uvijek na Zajednici i još više, na Bogu. Govori o prvim iskustvima, o nekim poteškoćama koje su sve zapravo bile stepenice prema novim uspjesima, a također i o svojim metodama i pedagogiji koja uključuje 3 stupa zajednice: molitva, providnost, prihvaćanje. Njen stil pisanja je vrlo dojmljiv, sažet i jednostavan, često dirljiv i nadahnjujući. Premda dotiče mnoge stvari iz rečenice u rečenicu, čita se lako i brzo. Onima koji nisu upoznati sa Zajednicom Cenacolo svesrdno preporučamo ovu knjigu, a onima koji jesu bit će lijep podsjetnik na snagu Božje ljubavi koja djeluje u Majci Elviri i tolikima koji su u zajednici obnovili svoje živote. Zajednica Cenacolo koja prima mlade u problemima, živi je dokaz snage uskrsnuća. Stoga ovu knjigu posebno preporučamo onima koji gube životnu nadu i radost, svima onima koji toliko žude za iskrenim čvrstim zagrljajem ljubavi.

Bratovštine Zajednice Cenacolo prisutne su danas u osamnaest zemalja na četiri kontinenta. U Hrvatskoj je prva bratovština otvorena 1992. godine u Ugljanima u zaleđu Splita, a glavno središte za Hrvatsku nalazi se u dvorcu Lovrečina grad u Vrbovcu. U Hrvatskoj Zajednica Cenacolo danas ima čak sedam bratovština. Zajednica pokreće mnoge projekte, tzv. "Školu života", festival "Slavlje života", mjuzikl "Credo" i druge predstave, list "Uskrsnuće", razne radionice i druženja. Tako je npr. uz predstavljanje knjige "Zagrljaj" otvorena izložba "Prijateljstvo", odigrana predstava "Svatko glumi sebe" i ostvaren edukacijski program "Probudi misionara u sebi." I to je dokaz o živosti Zajednice. Više na: www.zajednicacenacolo.hr.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 24. 10. 2014. u kategoriji Što čitati/gledati