Veliko strip izdanje

Treći zavjet

Sveto Pismo je podijeljeno na dva dijela, a u njihovom središtu stoje dva saveza Boga s ljudima. U Starom zavjetu Bog je svoje riječi utisnuo u kamene ploče, a u Novom zavjetu Božje je riječi utjelovio Isus Krist. Njegov je život novi i vječni savez Boga s ljudima. U novije vrijeme bilo je više pokušaja predodžbe još jednog, trećeg zavjeta, a najnovije ostvarenje je strip "Treći zavjet" autora Alexa Alicea i Xaviera Dorisona.

Treći zavjet ne postoji. Postoje razni apokrifni spisi iz prvih stoljeća koji se nekad stavljaju u kontekst trećeg zavjeta. Postoje religijske sekte koje svoje spise i učenja nazivaju tim imenom, postoje filmovi koji treći zavjet povezuju s dolaskom antikrista, postoji jedna zanimljiva knjiga i dokumentarna serija u kojoj se istražuju djela nekoliko velikih ljudi poput sv. Augustina, Blaisea Pascala i Lava Nikolajevića Tolstoja te objašnjava da su oni u svojim traženjima Boga, ispisali svojevrsni treći zavjet. Postoje teorije koje treći zavjet povezuju s Isusovim ponovnim dolaskom na zemlju, dok neki govore da je prvi savez s ljudima sklopio Bog Otac, drugi Isus Krist, a treći će sklopiti Duh Sveti.

Zagonetna priča

Kad se, dakle, spominje treći zavjet, govorimo o fikciji koja se nadovezuje na Božju objavu u Bibliji. Izdavač "Fibra" nedavno je na hrvatskom jeziku objavio veliko strip izdanje "Treći zavjet" koje na 250 stranica velikog formata donosi priču o zagonetnom trećem zavjetu. Reći o čemu se točno radi, značilo bi pokvariti užitak čitanja i otkrivanja tajna koje čitatelja u ovom stripu zaokupljaju od prve do zadnje stranice. Priča u stripu ispričana je slično mozaiku u kojem se uživa otkrivajući svaki novi komadić, a najviše kad sve, i to doslovno na zadnjoj stranici, sjedne na svoje mjesto.

Originalno je strip objavljen na francuskom jeziku u četiri nastavka, od kojih je svaki nosio podnaslov jednog od evanđelista: Marko - Buđenje lava, Matej – Lice anđela, Luka – Snaga vola i Ivan – Dan gavrana. Glavni lik u ovoj priči je inkvizitor Conrad od Marbourga, koji je nakon dugo godina skrivanja, pozvan da riješi slučaj ubijenih redovnika koji su u kripti samostana pronašli tajanstveni kovčeg. Radnja stripa smještena je u početak 14. stoljeća, dok su povijesni Conrad i njegov protivnik Henry II., knez od Sayna, umrli stoljeće prije.

Pozornost usmjeruje prema pravim temeljima vjere

Mnogo toga u ovom stripu dolazi iz autentične povijesti i tradicije kršćanstva i vidljivo je da su se autori potrudili istražiti materiju koju su odabrali za temu priče. No, kao i u slučaju npr. Da Vincijevog koda, kod miješanja povijesnih i izmišljenih elemenata, postoji opasnost da netko zbog toga stekne pogrešni dojam ili predrasude uzimajući za autentično ono što ustvari nije. Zašto onda preporučiti ovakvo štivo?

Strip "Treći zavjet" ne proturječi vjeri, a dodavanjem fantastičnih detalja na kraju još više pozornost usmjeruje prema pravim temeljima vjere i uči nas cijeniti ljude čvrste vjere. Jedan od glavnih likova, žena koja je odgojena u Crkvi, ali čini se da ne vjeruje u Boga, pred kraj se obraća Bogu molitvom za snagu vjere te uči važnu lekciju, a ta je da ipak nije potrebno sve znati. Mudrost nije sve znati već znati što je dobro i vrijedno znanja.

Strip daje dosta opširan i kompleksan pogled na srednji vijek i snažnu duhovnost tadašnjih redovnika, templara i drugih ljudi. Zbog toga je sličan djelima kao što je roman "Ima ruže". U formatu stripa omogućuje nam da se i tekstom i slikom uživimo u dotične likove, mjesto, vrijeme i radnju.

Epska borba između dobra i zla

Crteži u stripu nemaju slobodu popularnih američkih stripova koji iskaču sa stranica, već su strogo omeđeni okvirom, ali to nimalo ne smeta cjelokupnom dojmu već svemu daje dozu ozbiljnosti i urednosti. A kvaliteta crteža je izvrsna. Svaki prizor je rađen s pažnjom na realističnost, perspektivu, dinamičnost što povećava uzbudljivost i napetost priče. Strip sadrži puno teksta i zato se može usporediti s pravim romanima te će se svidjeti i onima koji nisu veliki ljubitelji stripa.

Ovaj strip pruža nam borbu između dobra i zla epskih razmjera smještenu u zanimljiv i tajnovit ambijent Europe 14. stoljeća, a posebno njezinih redovnika koji su se bavili proučavanjem Svetog Pisma, ali i drugih drevnih religijskih spisa. Stavljajući u svoje središte treći zavjet, govori o važnosti i snazi Božje Riječi.
Budući da se radi o opsežnom i skupom izdanju, ne možemo ga preporučiti svima, ali ljubitelji stripa, mitova iz srednjovjekovne povijesti i napetih pustolovina, ovdje će dobiti pravu poslasticu. Svi zainteresirani, mogu potražiti i pročitati prvo poglavlje stripa na internet stranicama izdavačke kuće Fibra. Napomenimo još da su zbog popularnosti stripa autori naknadno napravili i novu priču: "Treći zavjet: Julius", a koja govori o rimskom vojniku koji je progonio kršćane, no kasnije je postao Božjim prorokom.

Što je ispravno reći, Stari i Novi zavjet ili Stari i Novi savez? Savez je riječ koja označuje dogovor između dvije strane, a zavjet više ističe važnost jedne strane, u ovom slučaju Boga. Bog je, istina, sklopio savez s ljudima, i to već s Noom, zatim sa svojim izabranim narodom, a na kraju sa svima u otajstvu Isusa Krista, no čovjek nije s Bogom ravnopravan saveznik, a nije se takvim niti pokazao jer dok je on bio nevjeran, Bog je ostao vjeran. Riječ savez nije potpuno pogrešna, ali naravi Božjih obećanja i Božje objave više odgovara riječ zavjet, stara hrvatska riječ za obećanje.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 10. 07. 2015. u kategoriji Što čitati/gledati