Ne moramo se složiti, ali to ne znači da se moramo svađati

Knjiga koju ne smiješ pročitati

Poznata je stvar da su zabranjene stvari primamljive. Najčešće su zabranjene s razlogom i potrebno je odoljeti napasti da prekršimo zabranu. Međutim, postoje i iznimke. Mario Raguž, televizijski urednik, voditelj i pisac, svoju najnoviju knjigu naslovio je neobičnom zabranom: „Knjiga koju ne smiješ pročitati“. Je li autor stvarno napisao knjigu koja se ne smije čitati ili tim naslovom jednostavno želi pobuditi pozitivnu znatiželju i natjerati ljude na čitanje?

Naslov „Knjiga koju ne smiješ pročitati“ iskače i na prvoj stranici knjige te nastavlja prijetiti čitatelju. Da autor u svojoj zabrani misli ozbiljno vidimo i u njegovim prvim rečenicama: „Upozoravam te. Stani s čitanjem. Predlažem ti da ne čitaš ovu knjigu.“ Na sljedećoj stranici još jednom ponavlja svoje upozorenje: „Predlažem ti da zatvoriš knjigu.“ Oni koji svejedno nastave čitati morat će prihvatiti odgovornost za ono što pročitaju, kao i neke uvjete: da budu otvoreni novim spoznajama i da kao ravnopravni s autorom razmišljaju svojom glavom. Cilj koji si knjiga postavlja je dolazak do istine koja mijenja život. Ako se netko boji istine, možda je stvarno bolje da ne čita ovu knjigu.

Riječi životne mudrosti

Teško je ovaj naslov smjestiti u određeni žanr, to nisu priče, a ni pjesme, to nisu meditacije ni filozofska promišljanja. To su riječi životne mudrosti do kojih je autor stigao svojim iskustvom i promišljanjem te nastoji, bez dogmatiziranja već kroz otvoren razgovor i raspravu, tim putem povesti i svoje čitatelje. Knjiga sadrži stotinjak kratkih, ali odvažnih tekstova od kojih svaki cilja direktno u srž argumenta o kojem govori. Svaki tekst nastoji pogoditi čitatelja i izazvati pozitivnu provokaciju. Autor se ne boji povremeno čitatelja nazvati dosadnim, neodgovornim ili npr. neozbiljnim, ne da bi ponizio već da bi jasno ukazao na kriva polazišta i onda uzdigao i promijenio situaciju. Na sve se načine trudi izvući reakciju jer ne želi da se njegova knjiga samo čita. I u tom smislu možemo čitati naslov – knjiga koju ne smiješ SAMO pročitati, već knjiga s kojom trebaš razgovarati, knjiga s kojom trebaš razmišljati, knjiga s kojom se trebaš mijenjati, knjiga s kojom trebaš djelovati.

Autor se u ovoj knjizi usuđuje postaviti teška i direktna pitanja, a isto tako zauzima i čvrst i jasan stav u mnogim važnim temama. Jedna od prvih tema s kojom suočava čitatelja je sustavnost. Na primjeru sunca koje mora redovito izlaziti i zalaziti, opisuje obvezu sustavnog života. Tu se nadovezuje na temu partnera objašnjavajući da ljudi nisu automobili koje se može zamijeniti već treba ljubljenoj osobi biti vjeran kroz cijeli život. To ga dovodi do vrijednosti svakog ljudskog bića, a ističe vrijednost još nerođenih navodeći npr. da ne želi ubiti nekog budućeg velikana. I tako dalje. Govori o odgoju, uspjehu, novcu, diskriminaciji, teškoćama, smrti, Bogu, a na kraju završava s onime s čime je i počeo, pozivom na razmišljanje.

Živjeti dobrotu

Ono što ove misli čini posebnima i privlačnima je ležeran, pomalo otkačen, a opet tako izravan i ozbiljan stil rečenica. Knjiga je idealna za mlade, ali je pristupačna i djeci kao i starijima. Svatko će se osjetiti dotaknutim i izazvanim na razmišljanje i utvrđivanje svojih životnih stavova, kao i na novo usmjeravanje svojega života. 

Autor se ne postavlja kao da zna sve i kao da su svi njegovi argumenti točni. Na jednom mjestu piše: „Ne moramo se složiti, ali to ne znači da se moramo svađati i mrziti… Ali moramo dati pravo govora i drugomu.“ Izraženom iskrenošću prema čitatelju, koristeći zanimljive primjere i uvjerljive tvrdnje, prije svega potiče na iskreno promišljanje i tako sije vrlo plodno tlo za promjenu na dobro. Ako bismo smjeli dati neki podnaslov knjizi onda bi to bilo: Živjeti dobrotu. Sve teme i sve stranice knjige povezuje ideja kako biti na dobrom putu, tražiti dobro, živjeti dobro, biti dobar.

Mario Raguž već je nastupio kao raznovrstan pisac. Scenarist je TV serije „Naši i vaši“, kolumnist, autor nekoliko slikovnica i knjiga poezije, a u ovoj knjizi nam je ponudio zbirku kratkih mudroslovnih proznih tekstova. Od njega zasigurno možemo još štošta očekivati. Treba spomenuti i ilustracije dara Kukića koje lijepo, ali tek na svakih 5-10 stranica, nadopunjuju napisane misli ove knjige, koju provjereno smijete pročitati. 

Biblioteka "Knjiga za mladež" izdavačke kuće Alfa već dugi niz godina objavljuje kvalitetne knjige najvećim dijelom hrvatskih autora. Do sad ih je objavljeno već 120. To su knjige namijenjene prvenstveno djeci, no jednako tako, a neka djela čak i više, obraćaju se i onima starijima. Biblioteku uređuje poznati hrvatski pisac Božidar Prosenjak te nam i njegovo ime garantira kvalitetu odabranih i objavljenih izdanja na koje vrijedi obratiti pozornost.

Autor: vlč. Anđelko Katanec

Objavljeno: 21. 11. 2015. u kategoriji Što čitati/gledati