Važnost očeva u obitelji

Hrabrost

U svijetu u kojem su prave vrijednosti ismijane rijetko se čuju priče o običnim ljudima koji žive, rade i pate, ali sa spoznajom da postoji Bog koji je ˝velik˝ u njihovim životima. Oni pobjeđuju izazove života – gdje su poštenje, poštovanje, ljubav prema obitelji i hrabrost poljuljani i djeca plaćaju cijenu roditeljeva ponašanja.

Nesređene obitelji – put prema delinkvenciji

Priča započinje kada se Nathan vrati u svoj rodni kraj. Na benzinskoj postaji mladi lopovi mu pokušaju ukrasti auto, ali ih uspije spriječiti u tom naumu. Kada policajci Adam i Shan dođu na mjesto događaja, malo se začude njegovoj hrabrosti. Iako su svjesni da je njegov sin bio u autu, nisu sigurni da bi bili spremni riskirati svoj život na sličan način.

Idućega dana u policijsku postaju dolazi novi policajac - Nathan kojega su neki kolege već upoznali. Upravo njega dodijele Adamu za novog partnera. Nathanu i ne treba govoriti da su mlade bande delinkvenata najveći problem na njihovom području. No, zanimljiv je podatak istraživanja da većina te problematične djece dolaze iz rastavljenih i/ili nesređenih obitelji u kojima nemaju očinsku podršku.

Adam, Shane i mladi David prihvate novog kolegu i upoznaju ga s poslom. Osim na poslu, četvorica policajaca se druže i privatno. Otvaraju se jedan drugome pričajući o svemu, osobito pričajući o obitelji i važnosti uloge oca. Također, otvoreno pričaju i o vjeri u Boga.

Umjesto žalosti – biti zahvalan!

Istovremeno Javier, latinoamerički imigrant, očajnički traži posao. Kako mu nikako ne ide, vraćajući se kući počinje moliti Gospodina za posao kako bi prehranio obitelj. U tom trenu iz dvorišta obiteljske kuće Adam ga zovne po imenu i s njim dogovara posao. Iako Adam shvati da je došlo do pogreške te je zaposlio ˝krivog˝ Javiera kao radnika, jako je zadovoljan s njegovim radom i njih dvojica odmah nađu ˝zajednički jezik˝.

Tragična nesreća u kojoj strada Adamova kćer, pokvari obiteljsku idilu. Njegova obitelj kao da se raspada. On, supruga i sin tuguju zatvarajući se u sebe, dižući zid koji im ne dozvoljava da se približe jedan drugome.

Nakon razgovora sa svećenikom, Adam shvaća da ne treba žaliti za onim što je trebalo biti nego treba biti zahvalan na prekrasnim danima koje mu je Bog darovao s njihovom kćeri. Tada odlučuje da želi svoj život posvetiti u potpunosti obitelji i pravom odgoju svoga sina s kojim nije imao dodirnih točaka.

Potaknuti hrabrošću čovjeka koji je izgubio ˝dio sebe˝, Nathan, Shane, David i Javier odluče ići njegovim stopama. Odluku pretvore u svečanu zakletvu pred svećenikom, obitelji i, naravno, Bogom. Tada se pojavljuju još veće kušnje koje treba prebroditi, ali plodovi te hrabrosti su neprocjenjivi.

Očevi su u obitelji nezamjenjivi!

Film ˝Courageous˝ vrlo realistično prikazuje nekoliko priča različitih muškaraca i njihov put u ostvarenju svojih očinskih sposobnosti. Počevši od Adama, nesretnog oca koji je izgubio kćer, ali kroz tu patnju uspio je doprijeti do sina. David je napokon priznao i prihvatio svoju malu kćerkicu. Nathan je svojoj kćerki objasnio da je poštuje i voli iako mlada tinejdžerka to nije shvaćala. Javier je, iako mu je bilo teško naći posao, svojoj obitelji bio pravi primjer vjernog i pravednog ˝borca˝ koji je odbio nedoličan posao kako bi poštivao Božje zapovijedi. Shane je skupo platio cijenu svoje pohlepe, ali se na kraju kaje za svoja djela.

Tematika naglašava vrijednost očinstva u obitelji za miran razvoj djece. Nedostatak očinske potpore ima loše učinke koji se mogu spriječiti ljubavlju. Otvoreno se priča o vjeri u Boga i o tome kako bi čovjek trebao biti besprijekoran ne samo u svojoj obitelji nego i na poslu, gdje bi trebao davati potporu svojim prijateljima i kolegama.

Film otkriva dobro definirane likove. Iako naslov podsjeća na hrabrost policije koji se suočavaju s opasnošću svaki dan, zapravo se fokusira na odgovornosti u obiteljskom ozračju. Uz scene akcije, drame i malo humora, film poziva sve da budu... hrabri!

Glavni glumci su: Alex Kendrick, Ken Kosina, Kevin Downes. Film je snimljen 2011. godine.

Autor: Roberta Vitković

Objavljeno: 11. 10. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati