Razgovor s Dijanom Beganović

ZUM - odgoj za mlade putem medija

Zajedno u mladosti – od milja zvana ZUM, emisija je za mlade osmišljena u radionici prve hrvatske katoličke televizije – Laudato TV. Iza ovog kreativnog naziva, kriju se jednako kreativne i vrijedne djevojke – Martina Sabljak i Dijana Beganović. Dijana je animatorica mladih Gospićko-senjske biskupije i suradnica Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije. Vrijedna kakva jest, rado se i nama odazove na suradnju pa smo vas odlučili upoznati s novopečenom televizijskom voditeljicom, vrijednom studenticom i aktivnom animatoricom mladih. Upoznajte Dijanu i neka vas Dijana upozna sa ZUM-om.

Dijana, možeš li nam reći nešto ukratko o sebi? Otvoreno si svjedočila o svome životu i upoznavanju sa svojom vjerom. Kad i kako se rodila tvoja ljubav prema Kristu?

Nešto o meni? Poznaju me kao Didi koja studira, animira mlade, križaricu, suradnicu Ureda za mlade i svašta nešto još. Nisam oduvijek bila u vjeri. O mom životu može se napisati knjiga i snimiti sapunica bez dosadnih scena jer je Bog autor svega što piše u mom životu. Spletom ratnih i životnih okolnosti nisam se krstila kao beba kao i svi ostali. Imam predivne roditelje koji su me odgajali s puno ljubavi i predanosti. Moja ljubav prema Bogu postojala je oduvijek, samo nisam znala da se radi o toj Ljubavi. U djetinjstvu sam Boga zamišljala kao čarobnjaka koji ima satelite posvuda i zna sve što se događa. U to vrijeme sam vodila dnevnik i zapisivala svojim pogledom djevojčice kako vidim tog čarobnjaka i vjerujem da ću ga iskoristiti kao literaturu i dobru podlogu za napisati malo šire svjedočanstvo.

Kako danas doživljavaš Boga, što ti danas znači vjera? Kako si se našla i snašla unutar Crkve?

Danas Boga gledam kao Prvog u mom životu i kad je On na prvom mjestu, sve ostalo jedino može biti na pravom mjestu. Dublja ljubav prema Bogu rodila s mojih 15 godina, što je malo neobično jer u tim godinama mladi se bore s autoritetom svoje okoline i više-manje tada traže smisao života na nekim drugim mjestima. Bog je upravo tada odlučio djelovati u mom životu, a sakramenti krštenja i krizme za mene nisu značili odlazak iz Crkve, baš obrnuto, jedan svečani ulazak u tu predivnu zajednicu Ljubavi jer sakramentom Potvrde mladi postaju zreli, punoljetni u vjeri i to je bio moj početni vjetar u leđa. Ključni u rađanju te ljubavi bili su ljudi koji su me okruživali. Što više sam ih upoznavala, kroz njih sam upoznavala što to doista jest vjera i Kome mi doista vjerujemo. Tu je ponajviše i zaslužan moj prvi duhovnik, krstitelj, povjerenik za mlade i župnik kojeg često nazivam „izvođačem duhovnih radova“ u „Božjoj investiciji“. Križarsko društvo mladih u Ogulinu bilo je moj prvi temelj katoličkog odgoja, a sveci i hrvatski mučenici uzori vjere. Već s 15 godina krenula sam na formaciju animatora, a samo godinu prije naučila sam osnovne molitve koje su mi u djetinjstvu bile nepoznate. Iako neobično, nakon certifikata za animatora dobila sam prvu grupu krizmanika kojima sam bila animator. Radilo se o mladima koji su samo dvije godine mlađi od mene i njih je trebalo voditi, animirati i, ono najteže svakom animatoru - motivirati ih. Tu su krenula prva iskustva vođenja, bilo je puno padova i nakon svakog sastanka s njima mislila sam odustati, ali vođena mišlju Isusovog križnog puta i Njegovih padova iza kojih je svaki puta usta, nisam ni ja posustajala. Kasnije su dolazili razni susreti mladih u Hrvatskoj i biskupiji, osobni susret s papom Benediktom XVI. i niz drugih situacija koji su moj odnos s Bogom samo produbljivali.

Danas si ponosna animatorica mladih u Ogulinu. Što sve kao animatorica radiš u takvom okruženju, kako to izgleda i što ti takva služba znači?

Dolaze neki novi klinci, novi mladi što me istinski i duboko raduje jer znači da smo mi sada stariji animatori ipak posadili neko sjeme na tlo. Moja zadnja veća akcija je bila organizacija kateheza i put na SHKM u Dubrovnik za cijeli dekanat, a ovako sudjelujem u pozadini koliko mi fakultetske obaveze dopuštaju. Sad kad sam u Zagrebu, više idem na temeljne formacije kao instruktor u druge biskupije po cijeloj Hrvatskoj. Moram priznati da me to obogatilo i kao animatoricu i kao vjernicu, svaki vikend upoznala sam 50 novih mladih lica i iz svakog tog lica izvirala je jedna zraka posebnosti i načina na koji oni ljube Boga. Kao animator ti si vođa, ali i osoba koja najviše treba „povući“ u određenim situacijama. Specijalizacije animatora na kojima sam instruktor znaju biti naporne. Radi se o tjedan dana intenzivnog rada s budućim animatorima i kroz radionice, predavanja, zabavne dijelove... od nas se traži da budeš predan svaki taj dan 0-24 u svih tjedan dana, ali koliko god to mene iscrpilo, nakon svake formacije ili specijalizacije ispunjena sam, obogaćena i radosna. Možda trenutno umorim tijelo, ali duh je na maksimalnoj razini jer možda sudionici ni ne znaju da više ja naučim od njih nego oni od mene. Animatorstvo je poziv kojeg moraš voljeti, ono crpi iz tebe najbolje, ali zahtjeva žrtvu vremena i tvoje talente koje stavljaš u službu rasta drugih mladi. Najljepša strana animatorstva jest služenje iz ljubavi i odgajanje mladih i djece.

Upoznati smo s tvojom skorom voditeljskom ulogom na Laudato TV-u. Možeš li nam reći nešto o tome? O čemu će se raditi u emisiji „Zajedno u mladosti“ i kako si se uopće našla u cijeloj toj priči?

Moram priznati da se nisam nikada vidjela u voditeljskim vodama, ali poziv Laudato TV-a to je promijenio. U Laudatu sam se našla sasvim slučajno, nisam ni mislila izaći na audiciju i nisam ni znala koji profil uopće traže. Vidjela sam se više kao suradnik, dopisnik za redakciju. Njihova ideja da televizija ima nešto za mlade odmah mi se svidjela pa sam dobila zadatak sa svojom kolegicom Martinom osmisliti kako bi to izgledalo. Duh Sveti daje mi uvijek ideje i bude dio svake moje kreativnosti, a tako je bilo i ovaj puta. Složili smo koncept emisije i pitala sam prvo samu sebe što mi nedostaje kao mladoj osobi na ostalim programima. Prvo sam shvatila da nude minimalni sadržaj mladima, a onaj koji nude nije u mjeri u kojoj bi to moglo biti. Sadržaj za mlade katolike nažalost uopće ne postoji. Želja mi je da ova emisija poveže mlade iz cijele Hrvatske i dijaspore i da svi zajedno budemo kreatori te emisije. Neće nam biti lako, ali vjerujem u projekt Laudato TV-a i emisije za mlade.

Kako ti gledaš na svoju ulogu voditeljice? Koja su tvoja očekivanja od ZUM-a?

Važno je da ja sama kao voditeljica probudim interes u sebi kako bih ga mogla prenijeti i na druge. U ovom pozivu trebaš biti veseo i nasmijan i poruku Božje ljubavi prenijeti drugim mladima kako ne bi bili zakinuti za tu Ljubav, tako da se nadam da ćemo kao voditelji to uspjeti prenijeti. Od ZUM-a ne želim očekivati previše na početku u smislu velike popularnosti, htjela bih krenuti s ekipom polako i sigurno kako bi početni temelji bili čvrste stijene na kojoj ćemo izgraditi emisiju koja će mladima dati odgovore na njihova pitanja, prave primjere i smjernice za život. Tako bi u budućoj viziji ZUM trebao biti jedan od odgojnih sredstava za mlade putem medija.

Nedavno je završio natječaj i izabran je voditelj koji će tebi i Martini biti kolega. Što očekuješ od Luke i čitave ekipe ZUM-a?

Od novog voditelja očekujem predanost rada iz ljubavi prema Bogu i mladima, a znam i da će nam upravo takav i doći po Božjoj providnosti. Želim da nam ZUM bude jedan zajednički cilj i plod naše suradnje i zajedničkog rada za mlade. Kako glasi naziv emisije „Zajedno u mladosti“, vjerujem i da ćemo mi kao voditelji biti zajedno u kreiranju emisije za zajednički cilj.

Možeš li za kraj reći još nešto našim čitateljima - potaknuti ih na još ustrajniji život i nasljedovanje Krista i zašto se na temelju tvog iskustva isplati biti dijelom Katoličke Crkve?

Dragi mladi čitatelju, želim ti reći da si ljubljen, a da možda ni ne znaš od koga. Moja priča ima hrpu detalja koji su bili rezultat molitve i Božje prisutnosti. U djetinjstvu me okolina nije srdačno prihvaćala jer u jednoj tradicionalnoj sredini nisam bila krštena, a sada nisam baš srdačno prihvaćena jer su se vremena promijenila i sada je nešto drugo uvjet za prihvaćanje, ali ja sam sretna i ispunjena i raspored svog života ne bih mijenjala ni za što jer upravo ovako ga je zamislio njegov Autor. Pronađite i molite za svoje talente koje svakodnevno zalijevajte radom na njima, a te talente iskoristite i dajte za mlade oko vas jer možda baš vaš talent i vaša prisutnost u drugim mladima probudi nešto na što smo svi pozvani - Božju ljubav. Kao mladi padamo svaki dan i to više puta, a vjerujem da ste upravo u tim trenucima osjetili i prepoznali svoga Cirenca ili Veroniku koji su vam pružili pomoć. Budite i vi jedni drugima Cirenac i Veronika i zajedno možemo nositi križeve jedni drugih. To zajedništvo neka bude i ova naša emisija.

Autor: Dominik Šarić

Objavljeno: 05. 06. 2015. u kategoriji Svjedočanstva