9.11. Svjetski dan izumitelja

Znanstvena otkrića olakšavaju nam život

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenog. Tim povodom nastojimo se prisjetiti važnih znanstvenika i njihovih otkrića te ojačati vjeru u vlastiti inovativni rad i bavljenje znanošću.

Ima li znanost veze s vjerom i trebamo li se uopće njome baviti? Apsolutno da! Vjera i znanost mogu i trebaju ići zajedno. Sveti papa Ivan Pavao II. 1988. godine u svom pismu ravnatelju Vatikanske zvjezdarnice piše: “Znanost može očistiti religiju od pogrešaka i praznovjerja; religija može očistiti znanost od idolatrije i krivog apsolutizma. Jedna može pomoći drugoj da obje cvjetaju.”

I zaista, dugačka je lista katoličkih izumitelja i znanstvenika. Mnogi svećenici bavili su se znanošću, a osobit doprinos dali su isusovci. Jedan od njih, Hrvat Ruđer Bošković, značajno se isticao u matematici, astronomiji, geodeziji i fizici. Vrlo poznatu teoriju Velikog praska predložio je msgr. Georges Lemaitre, a temelje moderne genetike postavio je Gregor Mendel, redovnik augustinac.

U znanje i znanost isplati se ulagati

Čovjek je po svojoj prirodi radoznalo biće, postavlja brojna pitanja i traži odgovore. Ta radoznalost i mene neprestano potiče na istraživanje i osobno napredovanje. Želja mi je upotrijebiti talente koje mi je Bog podario za dobrobit svoje obitelji, prijatelja i cijelog društva.

Osobno iskustvo mi govori da samo znanje i ideja nisu dovoljni da se ono što je zamišljeno ostvari. Treba još puno ludosti i hrabrosti da bi se krenulo u taj pothvat. Svaki put kada prijeđemo tu granicu neodlučnosti, postajemo izumitelji. Zato, budimo odvažni! A najveća će radost pritom biti da je nakon uloženog truda nečiji život postao ljepši.

Znanstvena otkrića i izumi olakšavaju nam život. Gotovo je nemoguće zamisliti život bez uređaja i tehnologija kakve danas postoje. Mnoge, nekada neizlječive bolesti, zahvaljujući napretku u medicini danas su izlječive. Društvena korist je velika dok god se znanost koristi u ispravne i humane svrhe. Stoga s pravom možemo reći, u znanje i znanost isplati se ulagati.

Autor: Matija Milišić

Objavljeno: 09. 11. 2015. u kategoriji Prigodno