Uz Svjetski dan smijeha

Kada si se zadnji put nasmijao?

Smijeh

Zapitaj se... Kada si se zadnji put nasmijao? Ne iz pristojnosti ili zato jer okolnosti tako nalažu, nego iskreno, iz srca. Kada ti je zadnji put sunčeva zraka izmamila osmijeh na lice? Ili pahulja snijega? A dijete u tramvaju koje veselo gleda kroz prozor?

Nasmiješi se!

Danas kao da je srčani osmijeh nestao, sve je puno maski; one nose osmijeh, a ispod njih se on ne nalazi. Stresan i ubrzan način života istisnuli su ga iz svakodnevice. Ljudi su postali nervozni, svadljivi i razdražljivi. A mi često, umjesto da osmijehom uljepšamo njihov dan, na svađu odgovaramo svađom, a na ljutnju ljutnjom.

Nosi radost Krista

Zar ne bismo mi kršćani trebali nositi radost Kristova uskrsnuća gdje god da krenemo? U školi, na fakultetu, na poslu, dok učimo, radimo, pomažemo, putujemo? Ima jedan svetac na kojeg bismo se baš danas trebali ugledati. On je nosio radost Evanđelja gdje god da je išao i što god da je radio, kakvo god da je bilo vrijeme i kakve god ga životne brige tištile. Radujmo se sa svetim Franjom Asiškim! On se radovao svemu stvorenomu, divio se čudesima što ih je Bog stvorio. Pogledaj malo bolje jutarnje nebo, pa bilo ono i sivo i puno oblaka. Zar ga naš dobri Bog nije stvorio čudesno? Zašto nam je teško radovati se i smijati se kao što je činio sveti Franjo, ili kao što čine mala djeca?

Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno!

Dijete se veseli malenim stvarima koje mi odrasli često zaboravljamo. Njega razveseli vožnja autobusom, čokoladica koju mu je majka kupila, prijatelji s kojima se igra u vrtiću... Dječje veselje je zarazno. Samo se treba bolje osvrnuti oko sebe, primijetiti male stvari koje nam uljepšavaju dan. Primijetiti sve ono što mene raduje. A onda, poput svetoga Franje prenijeti osmijeh drugima. Uputi ga onom nervoznom vozaču autobusa svako jutro! Osmijeh može samo pomoći, čak i protiv stresa. Nasmiješi se i pokaži da te stres ne može sputati niti spriječiti da budeš radostan! „Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno!“ kaže jedan citat. Isprobaj, jer ne možeš ništa izgubiti! Budi radostan kršćanin!

Autor: Tina Kamenčić

Objavljeno: 11. 01. 2016. u kategoriji Prigodno