Priča o Ishaanu

Zvijezde na zemlji

˝Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba!˝ Koliko smo puta čuli ovu poslovicu? Međutim, je li to prava istina? Postoje li djeca koja su neshvaćena u sredini u kojoj žive? Djeca koja se, unatoč trudu, ne mogu uklopiti u radnu sredinu? Koju ne razumiju ni učenici, ni roditelji, profesori... Ovo je priča o Ishaanu!

Spas u mašti

Mali Ishaan Awasthi (Darsheel Safari) je osmogodišnji dječak s velikim poteškoćama u školi. Ponavlja treći razred, a svaki predmet mu je problem. Muči ga pisanje i čitanje pa ga ostali učenici ismijavaju i ponižavaju što samo pogoršava situaciju. Neshvaćeni dječak se srami svog problema pa radi ˝spačke˝ pokušavajući prikriti problem i postati popularan, što mu ne uspijeva. Istovremeno se zatvara u sebe i spas nalazi u mašti.

Učitelji i roditelji u njegovim očima vide samo nemar. Osobito otac, kojeg skoro nikada nema kod kuće jer je prezauzet za svoju obitelj. Ono malo slobodnog vremena što ima provodi sa starijim sinom, Yohaanom koji je uzoran učenik i vrhunski sportaš na kojega je jako ponosan. Kako je Yohaan stalno u centru pažnje, ni mama ni tata ne vide Ishaanovu tugu i ignoriraju njegove potrebe. Nakon sastanka u školi, roditelji odluče upisati dijete u internat kako bi naučio što je disciplina.

Čak i u novoj školi, problemi ne nestaju. Ovdje stvari postaju još gore. Dječak i dalje ima iste probleme u školi, a javlja se i samoća. Njegova odvojenost od roditelja i udaljenost od kuće potiču nastanak depresije kod djeteta. Kako bi ga motivirali, sjednu ga pored Damodran Rajan (Tanay Chheda), najboljeg učenika u razredu. Dječaci postaju prijatelji unatoč velikim razlikama. Damodran u Ishanu prepoznaje trud pa svom prijatelju pomaže u učenju koliko može.

Osmijeh sja poput sunca!

Problemi se počinju rješavati kada u školu dođe novi učitelj iz likovne kulture, Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan). On je specifičan po ˝drugačijim˝ nastavnim metodama koje mu dozvoljavaju da se približi djeci i razumije njihove potrebe i sklonosti. Te metode je upoznao pri radu s djecom s posebnim potrebama.

Vidjevši Ishanovo zatvaranje u sebe odlučio je istraživati kako bi saznao u čemu je njegov problem. Proučavajući njegovo ponašanje i njegove radne bilježnice, otkriva da dijete ima potrebu za drugačijim pristupom učenju. Poteškoće u učenju kod Ishaana ovise o jednom obliku disleksije. Takve osobe na drugačiji način obrađuju informacije iz vanjskog svijeta pa im je potrebna pomoć. Ta spoznaja ponukala je brižnog učitelja da informira ostale učitelje i roditelje kako bi mu olakšali. Njima je teško shvatiti da postoji neki drugi razlog za njegovo ponašanje i ocjene pa mladi učitelj odlučuje preuzeti odgovornost za njegovo obrazovanje.

Ishaan se počinje oslobađati i učitelj otkrije njegovu nadarenost u slikanju. Točnije, Ishaan ima nevjerojatan dar koji mu omogućuje da pobjegne od stvarnosti i konstruira imaginarne svjetove pune boja i to prenosi na papir.

Impresioniran kreativnošću i talentom osmogodišnjaka, učitelj odluči organizirati školsko natjecanje u slikanju na kojem sudjeluju svi učitelji i profesori. Ishanova nadarenost dolazi na vidjelo i dječak biva nagrađen za svoj trud. Malom Ishaanu na licu više nema suza već osmijeh sja poput sunca. A najveća nagrada je očevo priznanje i prihvaćanje.

Približavanje stvarnom problemu disleksije

Prekrasan i dirljiv indijski film približava gledatelja stvarnom problemu ljudi koji se bore s disleksijom. Ukazuje upravo na to kako se često disleksija ne prepoznaje i zanemaruje iako može biti liječena.

Iako je film drama, pojavljuju se komične scene koje oživljuju tematiku. Film je također prožet tipičnim indijskim plesovima i glazbom, što dokazuje sposobnost kombiniranja različitih žanrova kao i tradicionalnog i modernog svijeta.

Zvijezde na Zemlji (Taare Zameen Par) je drama iz 2007. godine koju je režirao Aamir Khan. Film je dobio brojna priznanja, uključujući i 2008 Filmfare Best Movie Award i National Film Award iz 2008. kao najbolji film za obiteljsku skrb. Film je predstavljen na Svjetskom forumu o disleksiji u Parizu (World Disleksija Forum na UNESCO), u veljači 2010. Prvi je indijski film kojeg je kupio Walt Disney Home Entertainment za prodaju na DVD-u.

Autor: Roberta Vitković

Objavljeno: 18. 09. 2013. u kategoriji Što čitati/gledati