Što čitati/gledati

Knjiga koju ne smiješ pročitati

Poznata je stvar da su zabranjene stvari primamljive. Najčešće su zabranjene s razlogom i potrebno je odoljeti napasti da prekršimo zabranu. Međutim, postoje i iznimke. Mario Raguž, televizijski urednik, voditelj i pisac, svoju najnoviju knjigu naslovio je neobičnom zabranom: „Knjiga koju ne smiješ pročitati“. Je li autor stvarno napisao knjigu koja se ne smije čitati ili tim naslovom jednostavno želi pobuditi pozitivnu znatiželju i natjerati ljude na čitanje?

Hod po rubu

Hod po rubu romantična je priča redatelja Jamesa Mangolda, koja prati glazbeni i ljubavni život američke legende Johnnyja Casha, temeljena na njegovoj autobiografiji. Glavnog lika Johnnyja utjelovio je Joaquin Phoenix, a sporedna, ali nimalo bitnija uloga, dodijeljena je Reese Witherspoon. Ova drama od 134 minute započinje Jonnnyjevim životom kao klinca u radišnoj obitelji.

Treći zavjet

Sveto Pismo je podijeljeno na dva dijela, a u njihovom središtu stoje dva saveza Boga s ljudima. U Starom zavjetu Bog je svoje riječi utisnuo u kamene ploče, a u Novom zavjetu Božje je riječi utjelovio Isus Krist. Njegov je život novi i vječni savez Boga s ljudima. U novije vrijeme bilo je više pokušaja predodžbe još jednog, trećeg zavjeta, a najnovije ostvarenje je strip "Treći zavjet" autora Alexa Alicea i Xaviera Dorisona.

Putem svetoga Jakova

Film prati priču oca Toma (Martin Sheen) koji je krenuo na hodočašće želeći završiti što je započeo njegov sin Daniel (Emilio Estevez). I to ne bilo kakvo hodočašće, nego Put svetoga Jakova (Camino de Santiago). Film se odvija vrlo brzim tempom i zanimljivim događajima, bez obzira što Put traje danima.

U srcu Crkve

U Katoličkoj Crkvi svi vjernici imaju jednako dostojanstvo, ali različite službe i staleže. Glavna podjela prema službi je na klerike i laike, odnosno na zaređene i nezaređene osobe. U Crkvi djeluju, i to u samom srcu Crkve, kako to opisuje Celestin Tomić u nedavno objavljenoj knjizi "U srcu Crkve", i redovnici i redovnice. Oni nisu nešto između klerika i laika već nekad jedno, nekad drugo. Postoje redovnici svećenici i redovnici koji nisu zaređeni. Što se tiče časnih sestara, one ne primaju sakrament svetog reda, već polažu zavjete kojima postaju redovnice.

Dirljiva priča o surovosti rata i neugasloj nadi

Film "Nevina laž" (The Good Lie) je inspiriran i temeljen na istinitim događajima takozvanih „izgubljenih sudanskih dječaka“, odnosno sudanske djece oba spola koji ostaju bez roditelja u sudanskome građanskom ratu koji je započeo još 1983. godine, te je podjelio zemlju na Sjeverni i Južni Sudan. U ovoj drami čija poruka je pobjeda dobra nad svim zlima svijeta, te u kojoj se promiče moral, dobrota i ljepota u svim svojim oblicima, također se prikazuju i temeljne kršćanske vrednote kao važne, a to su: ljubav, patnja, žrtva i vjera u Boga.

Ja vjerujem

Ja vjerujem! Nije
Sv'jet pustinja. Krije
U svemu božanstva se čest.
A nastah od grude,
Bit moja da bude
Sklad duša sveg onog što jest.

Bog nije mrtav!

Bog nije mrtav (God's Not Dead), drama je redatelja Harolda Cronka za koju su scenarij napisali Chuck Konzelman i Cary Solomon. Film je ovo koji nam govori o mladom studentu vjerniku koji dolazi u napast da zaniječe svoju vjeru. Ipak, on bude čvrst i odlučuje se boriti.

Zagrljaj

Primiti nekoga u zagrljaj puno je više od tjelesnog dodira. Zagrljaj je iscjeljujući dodir ljubavi koji može učiniti više od bilo kakvih riječi savjeta i propovijedi. Ove godine se u knjižari Verbum pojavila knjiga Majke Elvire "Zagrljaj". To je priča o zajednici Cenacolo koju je Majka Elvira kao osnivateljica ispričala toplim svjedočanstvom. U ovoj se knjizi ne trudi biti mudra niti stručna već jednostavno pružiti jedan veliki zagrljaj svima koji su ga željni i potrebni.

Pozvani na neustrašivost

Film „Pisci slobode“ je biografska priča koja je nastala na temelju knjige The Freedom Writers Diary profesorice Erin Gruwell. Radnja ove drame se većim dijelom odvija u klasičnoj srednjoj školi Woodrow Wilson. Nakon izlaska knjige, na ideju novinara koji je radio dokumentarac o spomenutoj profesorici, rodila se i ostvarila želja da se napravi film. U glavnoj ulozi je Hilary Swank, njezina muža glumi Patrick Dempsey, a glavnu buntovnicu April L. Hernandez; tu su još i poznati R&B pjevač Mario i Hunter Parrish koji tumači plašljivog bijelca u razredu.