Papine kateheze

Milosrđe prema biblijskoj perspektivi

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas započinjemo kateheze o milosrđu prema biblijskoj perspektivi, tako da učimo o milosrđu slušajući ono što nas sam Bog uči svojom riječju. Započinjemo od Starog zavjeta, koji nas pripravlja i vodi prema punoj objavi Isusa Krista, u kojem se na potpun način objavljuje Očevo milosrđe.

Kontemplirati Dijete Isusa

Braćo i sestre, dobar dan!
U ovim božićnim danima pred oči nam se stavlja Djetešce Isus. Siguran sam da u našim domovima još uvijek mnoge obitelji rade jaslice, nastavljajući taj lijepi običaj koji potječe od svetog Franje Asiškoga i koji čuva živim u našim srcima otajstvo Boga koji je postao čovjekom.

Gospodine, dođi sa svojim milosrđem!

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Jučer sam ovdje, na Bazilici Svetog Petra, otvorio Sveta vrata Jubileja milosrđa, nakon što sam ih otvorio na katedrali u Banguiju u Srednjoafričkoj Republici. Danas želim razmišljati zajedno s vama o značenju te Svete godine, odgovarajući na pitanje: zbog čega Jubilej milosrđa? Što to znači?

Apostolsko putovanje u Afriku

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Proteklih sam dana boravio na svom prvom apostolskom putovanju u Afriku. Lijepa je Afrika! Zahvaljujem Gospodinu za taj njegov veliki dar, koji mi je omogućio posjetiti tri zemlje: najprije Keniju, zatim Ugandu i na kraju Srednjoafričku Republiku. Još jednom izražavam svoju zahvalnost građanskim vlastima i biskupima tih država što su me primili, i zahvaljujem svima koji su na mnoge načine surađivali. Hvala od srca!

Blago uzajamnog opraštanja

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Na netom završenoj Biskupskoj sinodi temeljito se razmišljalo o pozivu i poslanju obitelji u životu Crkve i suvremenom životu. Bio je to milosni događaj. Na kraju su mi sinodski oci predali tekst svojih zaključaka. Želja mi je da se taj tekst objavi, da svi sudjeluju u onome što smo zajedno radili tijekom dvije godine. Ovo nije trenutak da ispitujem te zaključke, o kojima ja sam moram razmišljati.

Vjernost obećanjima - remek-djelo čovjekoljublja

Draga braćo i sestre, dobar dan!
U prethodnoj meditaciji smo razmišljali o važnim obećanjima koje roditelji daju djeci, još od kada su se na njih odlučili iz ljubavi i od kada su začeta u utrobi.