Duhovni kutak

Klanjanja za mlade u Zagrebačkoj katedrali

Ured za mlade Zagrebačke nadbiskupije organizira klanjanja za mlade u Zagrebačkoj katedrali u idućim terminima s početkom u 20.00 sati:

12. listopada 2017.
16. studenoga 2017.
7. prosinca 2017. 
18. siječnja 2018.
15. veljače 2018.
15. ožujka 2018. 
17. svibnja 2018. 

Za vrijeme klanjanja biti će prilika za sakrament pomirenja.

 

„Gospodine, nauči nas moliti!“

Još i danas odjekuje molba jednog od učenika upućena Isusu: „Gospodine, nauči nas moliti!“ (Lk 11, 1). Živimo u modernim i užurbanim vremenima, prepunim buke, gužve i obaveza u kojima lako možemo pronaći izliku da ne molimo, čak i ako se smatramo kršćanima, Isusovim učenicima poput onog koji Mu je tu molbu i uputio. No kao što možemo vidjeti, Isus odgovara na njegovu molbu i poučava ga (Mt 6, 5 – 13; Lk 11, 2 – 4). Stoga imamo jasan primjer toga što je i nama danas činiti – uputiti istu molbu Gospodinu i On će učiniti.

Krist je uzašao i sjedi zdesna Ocu

Na današnji blagdan slavimo Kristovo Uzašašće i njegovo slavno ustoličenje zdesna Ocu. To je i članak Vjerovanja koji molimo svake nedjelje nakon Evanđelja, odnosno propovijedi: „Uzašao je na nebo i sjedi zdesna Ocu.“ U ovom članku pokušat ću razjasniti određene aspekte ovog članka vjere.

Milosrđe prema biblijskoj perspektivi

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas započinjemo kateheze o milosrđu prema biblijskoj perspektivi, tako da učimo o milosrđu slušajući ono što nas sam Bog uči svojom riječju. Započinjemo od Starog zavjeta, koji nas pripravlja i vodi prema punoj objavi Isusa Krista, u kojem se na potpun način objavljuje Očevo milosrđe.

Bog koji se krsti!

Današnje prvo i drugo čitanje, za kraj Božićnog vremena naglašavaju kako je Isus Krist došao na svijet, da se Bog uprisutnio. Prvo čitanje to najavljuje, a drugo potvrđuje. Proslavivši Božić danas slavimo Gospodinovo krštenje, dan, događaj kada je Ivan Krstitelj s mnoštvom krstio i Isusa na rijeci Jordan. Njemu, jasno je, krštenje nije bilo potrebno jer je Bog, bez grijeha je Ponizio se još jednom za nas, za mene, za tebe, za čovjeka da nam pokaže put, da nas izvede na pravi put. Postao je čovjekom i izabrao životni put koji je svima nama uzor.

Nije li to fascinantno?

Gospodin Isus Krist, kao kometa, ulijeće u našu povijest i postaje nam bratom. On po kome su sazdani svijetovi i koji zajedno s Ocem i Duhom Svetim stvara čitav svemir, svaki djelić svemirske prašine, postao je čovjekom i to baš Nazarećaninom, prije dvije tisuće godina u Izraelu. Bog koji drži čitav svemir na svome dlanu i daje da sve postoji, odjednom je dijete o kojemu se brinu Marija i Josip, dvoje supružnika koji u strahu moraju bježati iz svoje zemlje da bi spasili to čedo. Nije li to fascinantno?

Nadjenuše mu ime Isus

Dragi Mladi!

U ozračju smo Božićne osmine koja je posvećena Majci Božjoj a pravo se taj daj dan poklapa sa početkom građanske Nove Godine u koju smo zakoračili. Prema današnjem Evanđelju znademo da u isto vrijeme pada dan kada je novorođenome djetetu nadjenuto ime Isus «Kad se navrši osam dana... nadjenuše mu ime Isus» (Lk 2, 21).

Kontemplirati Dijete Isusa

Braćo i sestre, dobar dan!
U ovim božićnim danima pred oči nam se stavlja Djetešce Isus. Siguran sam da u našim domovima još uvijek mnoge obitelji rade jaslice, nastavljajući taj lijepi običaj koji potječe od svetog Franje Asiškoga i koji čuva živim u našim srcima otajstvo Boga koji je postao čovjekom.

Malo više komunikacije…

Kada sam razgovarao sa svojim srednjoškolcima o temi vrednota pitao sam ih imaju li oni koje vrednote u svom životu. To im je bilo malo apstraktno pa nisu znali što točno odgovoriti. Tada sam ih pitao postoji li nešto najznačajnije u njihovu životu, nešto za što bi bili spremni dati i svoj život. Između ostaloga svi su odgovorili da je to njihova obitelj. Istina, nije to bio neki veliki uzorak osoba, ali vjerujem je primjenjivo i kod mnogih drugih mladih.

3...2...1...Ništa!

Mnogo očekivanja, velike pripreme, zornice, božićne ispovijedi, paljenej advenskog vijenca, ukrašavanje božićnog drvca i na kraju dolazi Božić i mnogima od nas razočaranje. Nije pao snijeg. Morao sam raditi, nisam doživo Božić kao u djetinjstvu. Mnogi su razočarani. Božić kratko traje i mnogi ne pronalaze istinski smisao slavljenja Božića.