Tumačenje loga

Ovogodišnji susret mladih na Malom Lošinju, ali i sve druge susrete mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji ove godine prati geslo preuzeto iz apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia – Radost ljubavi“: „Ljubav usprkos svemu“.
AL119

Uz geslo tu je i prigodni logo u čijem središtu nalazimo Svetu Obitelj koju nam Gospodin daje kao „divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi“ (Zborna molitva, blagdan Svete Obitelji). Usprkos svim poteškoćama (anđelovo navještenje Mariji, Josipov „bijeg“, rođenje u štalici, proroštva starca Šimuna i proročice Ane, Isusovo gubljenje, Josipova smrt...) i boraveći u sjeni drva križa, Sveta Obitelj ostala je zajedno. Iako od križa čovjek puno puta bježi, u njegovoj sjeni pronalazi toliko žuđenu utjehu, mir, nadu, sigurnost i osjeća kako ga Gospodin grli. Iako će čovjek reći: „Gospodine, nisam dostojan…“, dalje moli: „nego samo reci riječ“… A ta jedna jedina riječ koju Gospodin izgovara jest ljubav, jer „Bog je ljubav“ (Iv 4,8). Tako nas ljubav vodi prema križu, a križ nas opet upućuje na ljubav. I to ne na bilo kakvu, već onu koja usprkos svemu i dalje ostaje ljubav. Jer „po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13,35). U tome čovjek osjeća „amoris laetitia – radost ljubavi“!

AL119

U pozadini pak cijelog loga obris je grba Zagrebačke nadbiskupije koja ga preuzima od grba bl. Alojzija Stepinca. Taj uzor kreposna života, svojim mislima, riječima i djelima, usprkos svemu, uvijek je podsjećao da čovjek bude zagledan u Krista – „neusporedivi ideal čovječanstva“ (Propovijed, Dubrovnik, sv. Vlaho, 1941.). I u toj zagledanosti u Krista krije se i tajna kako živjeti tu Kristovu „ljubav usprkos svemu“…

Čini se nemogućim? Reći će sv. Toma Akvinski, važno je to željeti. Na putu ostvarenja te želje putujemo s Isusom, Marijom i Josipom kako bi se poslije „nevolja ovoga života njoj pridružili u vječnoj slavi“ (Popričesna molitva, blagdan Sv. Obitelji).

Vlč. Tomislav Hačko

Objavljeno: 25. 06. 2021. u kategoriji