Održan treći susret Temeljne formacije animatora

U samostanu u Kotarima održan je treći susret Temeljne formacije animatora u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Susret, čija je teme bila Položaj i mjesto animatora u zajednici, održan je 22. i 23. siječnja.
tfa3

Sudjelovalo je 29 budućih animatora i sedmero animatora instruktora koji su vodili susret zajedno s povjerenikom za pastoral mladih vlč. Kristijanom Tušekom.

Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Tušek koji je u homiliji mladima poručio: “Onaj koji je u sebi i koji ostaje u perspektivi Božje riječi sebe zna prepoznati u svjetlu te iste Riječi i ostaje miran i nepokolebljiv što god se dogodilo… Molimo Gospodina za mirnu savjest i ustrajno srce da onda kad drugi kažu da smo van sebe ostanemo mirni, postojani i radosni jer znamo što od sebe dajemo, i što drugi može dobiti od naše spremnosti.“

Nakon svete mise susret je nastavljen uvodom, podjelom u male grupe te prisjećanjem na dosadašnji tijek formacije. Uslijedila je vježba Most u kojoj su sudionici vježbali kako surađivati s drugima u različitim okolnostima te prihvaćati se međusobno.

Poslijepodnevni dio programa započeo je radionicom Crkva u kojoj su sudionici na temelju pročitanog evanđeoskog ulomka izrađivali modele Crkve kakvom ju Isus predstavlja u prispodobama, a nakon predstavljanja kreativnih uradaka povjerenik je održao predavanje o četiri oznake Crkve: jedna, sveta, katolička i apostolska. Sudionici su kreativnost, suradnju i uvažavanje razvijali kroz radionicu Područje djelovanja animatora te predavanja Analiza igre Macstof, u kojima su naučili čemu služi igra i koje vrste igara postoje te kako pripremiti i objasniti igru.

Večernji dio programa redovito je rezerviran za veselu večer, koja je na ovom susretu imala temu Oscari. Veselu večer zajedno su pripremili sudionici i animatori instruktori te su na kraju dodijeljeni „Oscari“ u različitim kategorijama. Nakon zabavne i razigrane vesele večeri, dan je završen večernjom molitvom na temu Živo kamenje Crkve.

Nedjeljni program započeo je molitvom časoslova, a nastavio se predavanjem o animatorskom bontonu te igranjem igara koje su osmislili i vodili budući animatori. Pjevanjem, čitanjem i ministriranjem animatori su sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Leonarda, koju je predslavio vlč. Tušek.

Idući susret održat će se prvog vikenda u ožujku na istom mjestu.

Objavljeno: 15. 02. 2022. u kategoriji