Mladi Zagrebačke nadbiskupije predali križ SHKM-a mladima Bjelovarsko-križevačke biskupije

Na drugu adventsku nedjelju, 5. prosinca 2021., predstavnici mladih Zagrebačke nadbiskupije sudjelovali su na euharistijskom slavlju u Bjelovaru kojim je svečano proslavljena 12. obljetnica uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i imenovanja prvog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka. Tom prigodom mladi Zagrebačke nadbiskupije predali su križ Susreta hrvatske katoličke mladeži mladima Bjelovarsko-križevačke biskupije.
Mladi SHKM kriz

Naime, zbog potresa i pandemije koronavirusa SHKM, koji se trebao održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020., odgođen je. Na redovitom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u listopadu ove godine biskupi su donijeli odluku da se idući Susret održi u Bjelovaru 17. rujna 2022. Primopredajom križa na simboličan proces započinje vrijeme priprave za SHKM u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Misno slavlje predslavio je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji sa svećenicima iz biskupije, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom te zagrebačkim i domaćim povjerenikom za pastoral mladih: vlč. Kristijanom Tušekom i vlč. Zoranom Grgićem.

U homiliji biskup Huzjak istaknuo je kako moramo zastati u ovom ludilu svakidašnjeg života kako bismo mogli vidjeti što Gospodin traži od nas ovoga došašća. "Stati pred Boga i vidjeti što ja moram popraviti - i to je moje obraćenje. Nije kolektivno obraćenje, nego je to osobno obraćenje. Kad se nas puno složi zajedno i obratimo svoja srca Bogu, onda smo mi narod koji sudjeluje u slavi Božjoj."

Na kraju je biskup istaknuo kako primopredajom križa započinje priprava za Susret hrvatske katoličke mladeži u kojemu će sudjelovati cijela biskupija.

Prije samo primopredaje križa okupljenim vjernicima obratio se vlč. Kristijan Tušek čestitajući biskupu Huzjaku i okupljenim vjernicima obljetnicu uspostave biskupije. "Vjerujem da je mnogima od nas još živo u sjećanju scena predivnog euharistijskog slavlja ispred dvorca Eltz i toliki mladi koji su napunili cijeli grad Vukovar. Tada je ovaj križ na kraju svečane svete mise došao u ruke mladih Zagrebačke nadbiskupije jer je želja i odluka bila da sljedeći susret, prošle godine, bude upravo u Zagrebu."

Posljedice potresa ostavile velikog traga na zagrebačkoj katedrali i na mnogim crkvama u središtu grada te okolnosti ne dozvoljavaju da se susret održi u Zagrebu, no "hvala Bogu, naši biskupi žele da se susret nastavlja. Zato je na zasjedanju naše biskupske konferencije odlučeno da križ ide dalje, a da se susret nastavlja u Bjelovaru. Žao nam je što nismo u Zagrebu, ali drago nam je što smo u metropoliji, kod susjeda", naglasio je vlč. Tušek i poželio blagoslovljenu pripravu SHKM-a: "Dok vam predajemo križ, radujemo se susretu. Neka je blagoslovljena priprema, a mi za taj susret i za vas molimo da bude ono kako samo geslo kaže - da nam uzdigne gore srca te još više ljubimo jedni druge, a onda i Gospodina, izgrađujući novo lice Crkve i novo lice svijeta."

Objavljeno: 16. 12. 2021. u kategoriji