Mladi iz Sesveta na SHKM-u u Vukovaru

Ses1

Mladi župe Svih Svetih iz Sesveta sudjelovali su 29. i 30. travnja ove godine na 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Sesvećani su, njih 110, svoje putovanje započeli u subotnje jutro. Nakon pozdrava i blagoslova koji im je dao župnik Mario Migles,  sa svojim su se kapelanom vlč. Ivanom Vučakom zaputili prema prvoj postaji svoga putovanja, gradu Đakovu.  Po dolasku u grad obišli su znamenitu đakovačku katedralu te saznali ponešto o njenoj povijesti. Put je dalje vodio prema Tordincima, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Vinkovaca. Upravo je župa Presvetog Trojstva iz Tordinaca bila domaćin mladima iz Sesveta. Nakon smještaja po obiteljima i školi, mladi su se okupili u dvorani na zajedničkom programu. Osim Sesvećana, u istoj su župi bili smješteni mladi iz Lipovljana i Rijeke. Domaćini su za svoje goste pripremili bogat program prepun pjesme, igre i veselja. Večer je završila molitvom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik iz Tordinaca, vlč. Dejan Bubalo.

Ses2

Središnji dan Susreta hrvatske katoličke mladeži bio je u nedjelju, 30.travnja. Sve je započelo molitvom na Memorijalnom groblju. Tisuće mladih došlo je odati počast onima zbog kojih su tu. Kolona od groblja vodila je mnoštvo prema mjestu euharistijskog slavlja koje se odvijalo ispred povijesnog dvorca Eltz. Tamo su im se pridružili i ostali mladi te su u zajedništvu prisustvovali središnjem euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Nakon svete mise , mladi su imali priliku obići mnoge znamenitosti koje Vukovar nudi. Dan je završio velikim koncertom na kojem su nastupili izvođači duhovne i svjetovne glazbe.

Ses3

Mladi iz Sesveta odlučili su još jednu večer prespavati u Tordincima te su se 1.svibnja uputili prema Novom Sadu i Petrovaradinu. Tamo ih je dočekao vlč. Patrik Tvorek te su u katedrali Imena Marijinog proslavili svetu misu. Nakon ručka, obišli su grad te se popeli na Petrovaradinsku tvrđavu koja pruža prekrasan pogled. U popodnevnim satima krenuli su svojim domovima.

Ses4

„Krist, nada naša“ nije slučajno izabran kao geslo. Ovaj Susret pokazao je kako se Hrvatska ima čemu nadati. Hvala ti Slavonijo, hvala Vukovaru što ste prihvatili mlade i pokazali im kako nada ne umire! Ali, hvala i vama, hrvatska mladeži, što s toliko vjere i žara vršite poslanje Isusa Krista koji kaže: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju.“ (Mk 16, 15)

Iva Kolak

Objavljeno: 09. 05. 2017. u kategoriji