Biskup Gorski predvodio Križni put za mlade na Ksaveru

Na ksaverskoj Kalvariji u petak 31. ožujka održan je Križni put za mlade, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Pobožnost križnoga puta predmolio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.
križni put na ksaveru 2023

FOTOGALERIJA

Na kraju pobožnosti biskup Gorski pozdravio je sve okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Pozdravio je vlč. Kristijana Tušeka, povjerenika za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, te oce franjevce. Istaknuo je kako se molio križni put s razmišljanjima pape Franje. "Iz tih molitava izlaze poruke koje tijekom svoje službe stalno ponavlja i svima preporučuje kao zadaću: bliskost s osobama koje trpe, bolesnima, prognanima, siromasima, s onima koje nitko ne razumije i ne prihvaća, s djecom koja su prepuštena nasilju, nepravedno optuženima, sa svim ljudima koji su u nekoj nevolji. U Isusu razapetom na križ gledamo sve njih, ali gledamo i sebe - svoj život, svoje postupke."

Biskup je kazao kako nam Isus svojim djelom odgovara na pitanje što je istina: "Isus odgovara svojim djelom. Istina je bila razapeta na križ. Isus Krist nije bježao, nego je preuzeo sve laži svijeta i uništio ih svojim uskrsnućem." Obraćajući se mladima biskup Gorski naglasio je: "Bunimo se protiv teškoća, mrmljamo na Boga i na ljude i tražimo krivce. Isus nije tražio krivce jer bi inače svakoga od nas morao prokazati. Tražiti krivca je promašeno jer to neće riješiti težinu naših križeva."

"Život je moguć jedino ako zajedno s križevima u nama raste i ljubav. Ako izostane ljubav, križ i život postaju prokletstvo koje nas satire. Jedino ljubav daje smisao, snagu, nadu i blagoslov", dodao je biskup i nastavio: "Osnovna je stvar poput Isusa hrabro, s ljubavlju prihvatiti teret odgovornosti za sebe, za svoju mladost, za svoju vjeru, za darovano vrijeme i talente koje valja razvijati; teret odgovornosti za Crkvu kojoj pripadamo da po nama blista u svojoj ljepoti; teret odgovornosti za Domovinu jer ako je mi ne ponesemo, tko će je nositi?"

Biskup Gorski na kraju je poručio mladima da se ne boje jer "kada sve prođe, bit ćete ponosni što ste s Kristom razvijali sebe i mijenjali svijet na bolje."

Postaje križnog puta čitali su mladi, baklje i križ nosili su igrači Katoličke malonogometne lige, dok je pobožnost pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

Objavljeno: 05. 04. 2023. u kategoriji