Uključi se i ti!

Nova socijalna samoposluga u Zagrebu

Da, dobro ste čuli, otvara se nova socijalna samoposluga (popularna skraćenica „Socka“) i to u Zagrebu. Za one koji ne znaju o čemu je riječ, radi se o posebnoj samoposluzi gdje siromašni mogu besplatno dobiti mjesečni paket hrane i higijenskih potrepština. Volonteri prikupljaju donacije na razne načine (prikupljanje na trgovima, u dućanima, u školama, na fakultetima...) kako bi redovito punili police te samoposluge. Osim što je to konkretna pomoć kroz donacije, to je ujedno i prilika za toplu riječ podrške, razgovor i druženje sa potrebitima, baš kao što je to činio sv. Franjo.

Budi i ti dio "Socke"

Kada se otvara? Uskoro, jer ovisimo o tebi (vjerovao ili ne), dragi brate i sestro koja ovo čitaš. Potrebna nam je tvoja snažna molitva, ali i ruka pomoći.

Mladi framaši sa Sigeta i OFS iz župe sv. Križa već par godina neumorno rade na projektu. Dogovori i pripreme traju jako dugo zato što je Zagreb jako velik grad i mnogo je potrebitih. Nije baš lako otvoriti samoposlugu, a da se vijest o osnutku ne proširi, dok se ne pripreme donatori, ali i volonteri koji će pomagati u radu „Socke“.

Tu dolazimo do tvoje konkretne pomoći! Potrebno je proširiti vijest o projektu (share slike/plakata, objaviti status, link na Facebooku, javiti prijateljima da se i vi organizirate...), ali i dati primjer kako je jednostavno sudjelovati.

Kako pomoći?

Dok se ne otvori centralna samoposluga, mladi framaši sa Sigeta potiču na lokalno djelovanje: ti i tvoja župa možete pridonijeti razvoju projekta molitvom, ali i pomaganjem potrebitih župe. Potakni svojeg župnika da u trećem tjednu svakog mjeseca organizirate klanjanje na nakanu otvorenja samoposluge i usput da župljani prilikom dolaska na klanjanje donesu prilog (nekvarljive namirnice i higijenske potrepštine) za župni Caritas. Prikupljene namirnice formirajte u obiteljske pakete i podijelite potrebitima župe (župnik i župni Caritas znaju tko su te obitelji), tako što oni osobno mogu doći po paket ili ih vi osobno odnesite. Malo po malo će se sve župe uključiti u ovu mrežu pomoći, ali i lanac molitve. Tek tako će se moći otvoriti i centralna socijalna samoposluga koja će skrbiti sve potrebite grada Zagreba.

Ovim putem pozivamo sve da dođete 12. lipnja na klanjanje nakon večernje mise (18.30 sati) u crkvu Svetog Križa (Siget). Na ulazima u crkvu će biti kutije gdje možete ostaviti svoje donacije.

Hvala ti, dragi brate i sestro, što si se „odazvao na svaki poziv dobra“.

Sve o radu Socijalne samoposluge možeš saznati na Facebooku.

Autor: Građanska inicijativa za pokretanje socijalne samoposluge

Objavljeno: 06. 06. 2014. u kategoriji Vijesti