Križni put u Koloseumu

Crkva i cijeli kršćanski svijet su na Veliki petak molili i razmišljali o otajstvu Isusove muke i smrti. Taj je dan i papa Benedikt XVI. bio usredotočen na središnji trenutak kršćanske vjere. Popodne je najprije u bazilici Sv. Petra predvodio obrede Velikog petka, a potom je Sveti Otac otišao do Koloseuma, gdje je sudjelovao u pobožnosti križnog puta, koji je ove godine bio usredotočen na obitelj, prenosi Informativna katolička agencija.

Čovječanstvo je kao i obitelj izloženo iskustvu trpljenja. Put prepun nerazumijevanja, podjela i zabrinutosti zbog budućnosti djece, bolesti i raznovrsnih nevolja često postaje vrlo težak, rekao je Papa na kraju križnog puta što ga je predvodio pokraj rimskog amfiteatra Koloseuma uz sudjelovanje pedesetak tisuća vjernika. U ovo naše vrijeme stanje postaje još teže zbog pomanjkanja posla i brojnih negativnih posljedica što ih je izazvala gospodarska kriza, primijetio je Papa i dodao kako nas križni put poziva, posebno obitelji, da promatraju razapetog Krista kako bi zadobili snagu da prebrode svakodnevne teškoće i krenu naprijed prema nebeskom kraljevstvu.


(video: Rome Reports)

Ovogodišnja razmišljanja križnog puta pripremio je bračni par Danilo i Anna Maria Zanzucchi, utemeljitelji fokolarinskog pokreta Nove obitelji. Oni su u središte svojih razmišljanja tijekom 14 postaja Isusove muke i smrti stavili probleme s kojima se suočava obitelj u suvremenom društvu: s prevarama, nevjernostima, bolestima i siromaštvom, ali i rastavama, pobačajima, prevelikim blagostanjem i pomanjkanjem ljudskosti.

Papa je pratio povorku križnog puta s povišenog mjesta, gdje se nekada nalazio hram božice Venere te je na kraju nakon kratkog vlastitog razmišljanja o problemima obitelji podijelio apostolski blagoslov. Po pojedinim postajama križ je najprije nosio vikar rimske biskupije kardinal Agostino Vallini, a potom dva franjevca iz Svete zemlje te nekoliko obitelji iz Italije, Latinske Amerike, Afrike i Irske, a posljednju postaju je križ držao Papa.

Objavljeno: 07. 04. 2012. u kategoriji Video vijesti